Підробки роспропа: Чи був у Словаччині протест проти поставок зброї в Україну?

Підробки роспропа: Чи був у Словаччині протест проти поставок зброї в Україну?

Фактчек
Укрінформ
Відео про акцію в Братиславі під час пандемії коронавірусу дворічної давнини видали за свіже

російській пропагандистський Telegram-канал поширив відео, на якому словацькі спецпризначенці розганяють водометом протестувальників, які нібито вийшли на мітинг проти поставок зброї до України у Братиславі.

З правди тут лише те, що на відео дійсно Братислава.

За зворотнім Google-пошуком за картинками та Google Streets можна визначити, що події відбуваються під урядовим офісом на Площі Свободи.

Google-пошук за ключовими словами “протест”, “Братислава” “водомет” видає повідомлення про антиурядову акцію в Братиславі у жовтні 2020 року через незадоволення заходами, що вживалися під час пандемії коронавірусу

Advanced search у соцмережі Twitter за словосполученням Bratislava protest, а також за датами з 16 по 19 жовтня 2020 року демонструє кілька дописів з протесту.

На скріншоті з відео, яке опублікував користувач ZNeveri, можна побачити того самого чоловіка з телефоном перед водометом, який фігурує на відео про нібито протест у грудні 2022 року проти поставок Словаччиною зброї до України.

Крім того, за тим же пошуком у соцмережі Twitter є й посилання на Youtube, щоправда відео вже видалено. Але його можна переглянути за допомогою онлайн архіву Wayback machine. На ньому той самий чоловік з телефоном перед водометом, а на задньому плані – оператор. Схоже, що кадри, які розганяють пропагандисти, зняті на його камеру.

Це відео також датоване 17 жовтня 2020 року, коли у Братиславі відбувався антиурядова акція із застосуванням водомета, а не протест проти постачання зброї Україні в грудні 2022.

Та й погодні умови далеко не зимні. На відео можна побачити дерева, на яких повно зеленого та трохи багряного листя. В реальності картинка інша – онлайн камера з Братислави демонструє вже майже голі дерева.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-