У Маріуполі з початку вторгнення росії виявили понад 10 тисяч нових могил — AP

У Маріуполі з початку вторгнення росії виявили понад 10 тисяч нових могил — AP

Укрінформ
Журналісти Associated Press нарахували щонайменше 10 300 нових могил у тимчасово окупованому Маріуполі та його околицях — більшість із них на кладовищі Старий Крим — шляхом аналізу супутникових знімків з початку березня по грудень цього року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агентство AP.

Зазначається, що журналісти виміряли кожну ділянку секції, де було розширено кладовище, і підрахували, що загальна площа, зайнята новими могилами, становить понад 51 500 квадратних метрів.

Потім були переглянуті зняті дроном відеоматеріали, які показали, що росіяни використовували важку техніку, щоб вирити довгі траншеї, аби потім їх знову засипали. Могили виглядали як курганні могильники, іноді з дерев’яними хрестами з іменами та датами, але здебільшого з написаними від руки цифрами на невеликих табличках.

Читайте також: Поблизу Маріуполя знайшли понад 1 500 нових могил - ВВС

Кілька могил були позначені декількома номерами, що потенційно вказує на наявність більш ніж одного поховання.

Журналісти агентства також проаналізували відеоматеріали, щоб підрахувати кількість могил на окремих ділянках кладовища - в середньому приблизно одна могила на кожні шість квадратних метрів.

AP застосував цей показник до загальної площі, де були викопані нові могили. Потім журналісти застосували таку саму методологію до двох менших кладовищ неподалік Маріуполя у селах Мангуш і Виноградне, де з березня викопували подібні масові могили.

Читайте також: «Лікарі без кордонів» не мають доступу в Маріуполь, Мелітополь та на окуповану Херсонщину

Як повідомляв Укрінформ, за словами Президента України Володимира Зеленського, жертвами російської агресії у Маріуполі стали десятки тисяч людей, однак точну кількість загиблих буде встановлено лише після деокупації міста.

Фото: Дмитро Лубінець, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-