Битва за Україну. День двісті дев’яносто восьмий

Битва за Україну. День двісті дев’яносто восьмий

Укрінформ
Після ракетного удару рф 16 грудня енергетики наступного дня повернули електрику майже 6 млн українців! Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті дев’яносто восьмий день війни: чим жили Україна та українці 18 грудня 2022 року

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Атомні електростанції України, крім Запорізької АЕС, вийшли на планову потужніcть - повідомляє НЕК "Укренерго" у Фейсбуці. Окупована Запорізька АЕС продовжує перебувати в режимі зупинки блоків. Аварійно-відновлювальні роботи тривають по всій Україні у високовольтних та розподільчих мережах і на електростанціях. Нагадаємо, 16 грудня російська федерація вкотре завдала по Україні масованого удару, через пошкодження енергооб'єктів були запроваджені екстрені аварійні відключення електроенергії по всій країні.  Після  ракетного удару росіян у п’ятницю, 16 грудня, енергетики упродовж суботи повернули електрику майже 6 млн українців. Роботи зі стабілізації енергосистеми тривають - про це в своєму вечірньому зверненні вчора повідомив Володимир Зеленський.

-   Фінальний матч чемпіонату світу-2022 з футболу між національними збірними Аргентини та Франції, який вже назвали найкращим матчем року, закінчився з рахунком  4:2 після серії післяматчевих пенальті на користь Аргентини (ігровий час – 3:3)  

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Я вважаю, що відвоювання Криму почалося в головах людей. Це дуже важливо. В нашому внутрішньому бажанні. Це дуже важливо. В міцності громадян, в єдності у відношенні до цього. Не просто у словах “Крим — це Україна”. Треба бути готовими йти, бо ніхто просто так не віддасть».

  1. Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України : «Ми закликаємо партнерів до дій, аби не допустити геноциду нашого народу на очах усього світу. Нам потрібна зброя для захисту людей, інфраструктури та критично важливих об’єктів. Мають бути сильні та адекватні санкції за кожен обстріл. Це питання виживання України  ».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Українська авіація протягом доби завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 2 склади боєприпасів – Генштаб.

-   Військові частини та підрозділи командування морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України за минулу добу ліквідували вісьмох російських загарбників – повідомляє  пресслужба ВМС у Фейсбуці.

-   Командувач Об’єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв вважає, що на зустрічі президента рф володимира путіна з керівництвом білорусі йтиметься про ширше залучення білоруської армії до війни проти України - таку думку він висловив, коментуючи запланований на 19 грудня візит путіна до білорусі.

-   New York Times дослідила причини провалу путінського вторгнення. Видання провело дослідження і подає вісім основних висновків. 

-   За минулу добу російська армія обстріляла з різних видів озброєння вісім областей України. Через збройну агресію російської федерації упродовж минулої доби, 17 грудня, загинули четверо людей, ще дев’ять дістали поранення.

-   російські війська в неділю, 18 грудня, вкотре обстріляли Херсон: двоє загиблих, четверо постраждалих.

-   У неділю окупанти знову обстріляли Куп’янський район на Харківщині: пошкоджено лікарню, постраждав медик.

-   Сьогодні армія рф обстрілювала сім годин поспіль Оріхів, що у Запорізькій області. Удари завдавались по житлових кварталах міста. На щастя, загиблих та поранених немає

-   Дані щодо кількості примусово вивезених росією з України дітей є різні, але загалом ідеться про депортацію близько 2 млн громадян України, серед яких багато дітей - про це Володимир Зеленський сказав у інтерв’ю французським телеканалам TF1 та LCI, 

-   В Україні 1313 дітей постраждали внаслідок повномасштабної війни.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Володимир Зеленський ініціює скликання Глобального саміту формули миру, запропонованої Україною, цієї зими. Про це йдеться у його відеозверненні, підготовленому для демонстрації перед фінальною грою чемпіонату світу з футболу й опублікованому на акаунті України в Інстаграмі, За словами Зеленського, війни мають зазнати краху, а мир повинен стати чемпіоном. ФІФА заблокувала показ звернення Президента України перед фіналом футбольного чемпіонату в Катарі з пропозицією Формули миру – комплексу зусиль, які можуть повернути мир різним народам - Давид Арахамія у Телеграмі, У той же час  лідери національної збірної України з футболу опублікували в соцмережах виступ президента України Володимира Зеленського, записаний спеціально для трансляції перед фіналом катарського Мундіалю. Це, зокрема, Олександр Зінченко, Роман Яремчук, Андрій Ярмоленко, Михайло Мудрик, Тарас Степаненко, а також колишній тренер «синьо-жовтих» Андрій Шевченко.

-   Володимир Зеленський під час зустрічі лідерів країн Північної Європи у понеділок, 19 грудня, представить нові пропозиції для підсилення захисту всіх європейських країн від російської агресії - про це він повідомив під час вечірнього відеозвернення,

-   Президент Володимир Зеленський привітав іудеїв України з прадавнім символом відваги та нескореності духу, святом Хануки - вітання опубліковано на сайті глави держави. «У цей святковий день в єврейських храмах і родинах традиційно запалюють свічки на ханукії на згадку про чудо, яке сталася в Єрусалимі понад дві тисячі років тому. Тоді, захищаючи своє право на свободу та незалежність. малочисельний загін маковеїв здобув упевнену перемогу над переважаючими силами ворога», - зазначив Зеленський.

-   В Укренерго спростували фейк російської пропаганди про експорт електроенергії  - про це національна енергетична компанія "Укренерго" повідомляє у Фейсбуці.

-   Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій виплатить по 100 тисяч гривень ще 474 звільненим з російського полону та 173 особам, які незаконно утримуються на росії – повідомляє міністество у Телеграмі.

-   У Херсонській області фахівці вже розчистили 215 кілометрів доріг державного значення та 348,5 кілометра – місцевого – ОВА.

-   Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко привітав гурт TVORCHI з перемогою у Національному відборі на Євробачення-2023.  67-й пісенний конкурс Євробачення відбудеться у Ліверпулі у травні 2023 року. Півфінали конкурсу відбудуться 9 та 11 травня, а фінал – 13 травня. У ньому візьмуть участь 37 країн. Україну на конкурсі представлятиме гурт TVORCHI з піснею Heart of Steel.

-   Діти, які проживали у Луганській області, надіслали Святому Миколаю понад 7 тис. листів, в них вони просять миру та додому.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   «Цю війну має бути негайно припинено, і Україна має в ній перемогти», – сказала   Голова Європарламенту Роберта Метсола. Вона наголосила, що це означає «більше допомоги Україні зброєю, більше фінансової та гуманітарної допомоги, більше практичної солідарності та більше санкцій проти Росії».

-   Британія підтвердила, що в межах військової підтримки відправила Україні високоточні ракети Brimstone 2  - у Twitter написало Міністерство оборони Британії. Новітні ракети з лазерним наведенням Brimstone 2 мають удвічі більшу дальність ураження, ніж їхня попередня модифікація, поставлена для ЗСУ раніше. Ця система дозволяє сканувати поле бою та обирати найбільш відповідну ціль, при цьому відсіювати цивільні транспортні засоби.

-   У Варшаві презентували антологію «Війна 2022: щоденники, есеї, поезія» українських авторів. Послухати читання творів з цієї збірки у виконанні відомих українських та польських акторів Ади Роговцевої та Адама Ференци прийшли сотні людей.

-   Перша Леді Олена Зеленська взяла участь в офіційному відкритті українськомовного аудіогіда у Національному музеї "Палац Великих князів Литовських" у Литві.

-   У Берліні відбувся культурний фестиваль "Маріуполь - місто надії" за участю українських митців - повідомила у Телеграмі Маріупольська міська рада.

***

-   Європа постане перед черговою енергетичною кризою наступного року та шукатиме шляхи для компенсації нестачі газу у близько 30 мільйонів кубометрів, при цьому єдиний маршрут транспортування газу з рф в Європу через Україну піддається великим ризикам внаслідок інтенсивних обстрілів Bloomberg.

***

-   В історичному вимірі довготривала політика москви була спрямована на розкол православного світу. Після розпаду срср віра була використана в ідеологічних цілях, з обранням кирила патріархом російська православна церква стала на бік режиму президента путіна - про це Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій сказав у виступі на Конференції зі світової політики в Абу-Дабі -  Fosfanariou.

***

-   Влада Ірану  заарештувала одну з найвідоміших актрис країни, зірку оскароносного фільму «Комівояжер» Таране Алідуості, за звинуваченням у поширенні неправди про загальнонаціональні протести - ABCNews. У своєму дописі 38-річна актриса написала: «Його звали Мохсен Шекарі. Кожна міжнародна організація, яка спостерігає за цим кровопролиттям і не вживає заходів, є ганьбою для людства».

ВОРОГ

-   У Бєлгородській області (рф) пролунали вибухи, губернатор В’ячеслав Гладков заявив про кількох постраждалих у Телеграмі.

-   путін постійно використовує заклики до переговорів, щоб домогтися ізоляції України від підтримки партнерів - американський Інститут вивчення війни (ISW). Тобто путін регулярно намагається представити ситуацію так, що це Україна відмовляється від переговорів і поступок. Крім того, кремль намагається захистити вище командування зс   росії від критики, для чого оприлюднив інформацію про зустріч путіна з об’єднаним штабом зс рф.

-   Десятки російських олігархів, які заробили мільярди завдяки президенту рф путіну, нібито не хочуть мати нічого спільного з полководцем з москви: вони подають позов до Суду ЄС, оскільки вважають європейські санкції несправедливим баченням їх близькості до диктатора - Bild

-   Колишній народний депутат, а нині підозрюваний у державній зраді Олег Царьов визнав, що план росії захопити Україну провалився - The New York Times.

-   У білорусі вперше з весни помітили велику колону медичних машин армії рф  - про це в йдеться в Telegram групі, яка, зокрема, відстежує пересування техніки ворога.

-   Так звані «фронтові творчі бригади», які створюють у рф, навряд чи зможуть піднести бойовий дух у російських військах, які ведуть загарбницьку війну проти України – британська розвідка.

-   Міністр оборони росії сергій шойгу відвідав передові позиції російських окупаційних військ на тимчасово загарбаній території України-  Інтерфакс із посиланням на міноборони рф. 

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-