Серед піротехніків органів МВС України щотижня гинуть люди – Монастирський

Серед піротехніків органів МВС України щотижня гинуть люди – Монастирський

Укрінформ
У Міністерстві внутрішніх справ щотижня фіксують загибелі серед піротехніків, які працюють у органах міністерства – Нацполіції, Нацгвардії або ДСНС.

Про це в ефірі телемарафону заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми говоримо про розмінування, то на жаль, ми маємо говорити про тисячі замінованих квадратних кілометрів і тисячі, відповідно, ВНП. І на жаль, ми маємо постійно щотижня загиблих серед піротехніків – чи Нацполіції, чи Нацгвардії, або ДСНС», - сказав він.

Читайте також: З початку повномасштабної війни загинули 54 рятувальники ДСНС

Відповідаючи на питання, Монастирський зазначив, що до воєнних злочинів рф фактично належать обстріли рф, катівні, які знаходять на звільнених від рф територіях, місця масових поховань людей тощо.

«В усіх областях – Харківській, Херсонській – ми завжди виявляємо такі поховання, і у кожному випадку або заводиться відповідне провадження або (ці матеріали – ред.) доєднуються до вже існуючих магістральних проваджень, які є по цим злочинам», - заявив чиновник.

Читайте також: У Харкові почали ексгумацію похованих у загальній могилі-траншеї

Міністр уточнив, що правоохоронці проводять огляд кожного місця прильоту, щоб потім ні в кого – ні в українського суду, ні зарубіжного, ні у міжнародного трибуналу – не виникло питання щодо тих злочинів, тої мети, які ставлять росіяни перед собою - зломити український народ і українське військо.

Відповідаючи на питання, глава МВС поінформував, що людей у системі, щоб все це задокументувати, зазвичай не вистачає.

«І звичайно, що до нас приїжджають міжнародні команди експертів, слідчих, які допомагають нам у розслідуванні і переконуються у тих результатах, до яких доходять наші слідчі і експерти. Бо потім ці матеріали будуть у одній загальній справі, яка буде також розглядатися міжнародними судовими інституціями, окрім українських судів», - переконаний він.

Читайте також: Збройна агресія рф проти України є агресією проти міжнародного права - правозахисниця

Відповідаючи на питання, чи йдеться про те, що українські правоохоронці поки що збирають докази, але не передають їх, зокрема, у міжнародну прокуратуру, Монастирський сказав, що у цьому питанні триває співпраця.

«Тут іде визначення, які конкретно кейси будуть розглядати саме МКС або потім - міжнародний трибунал, де будуть притягнуті перші посадові особи рф. Тому тут мають бути вибрані саме ті напрямки, по яких однозначно будуть здійснені вироки міжнародними інституціями», - уточнив чиновник.

Читайте також: Трибунал має бути створений під час війни – Костін

Міністр заявив, що українські правоохоронці спілкуються зі своїми колегами та партнерами за кордоном, які також збирають докази від українців, які виїхали у інші країни, зокрема, європейські.

«Ми потім розуміємо, що саме, які злочини вони могли зафіксувати у себе, через свою систему правопорядку. Усе це узагальнюється. І ці десятки тисяч злочинів, - це ще не фінальна цифра, бо ця кількість збільшується, на жаль, щомісяця», - зазначив глава МВС.

Читайте також: Спеціальний трибунал щодо росії міг би працювати за моделлю МКС - Костін

Як повідомлялося, під час проведення робіт з розмінування у Костянтинівці Краматорського району на Донеччині загинули троє піротехніків, ще двох госпіталізували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-