Повітряні сили потребують переоснащення сучасними ЗРК трьох класів - Забродський

Повітряні сили потребують переоснащення сучасними ЗРК трьох класів - Забродський

Укрінформ
Спільно з партнерами Повітряні сили України необхідно переоснастити сучасними зенітно-ракетними комплексами трьох класів – малої, середньої дальності та дальньої дії понад 100 км.

Про це в статті для Укрінформу «Вітчизняна війна. Протиборство в повітрі» зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

«Попереду спільна з партнерами системна робота по переоснащенню Повітряних сил ЗС України зенітними ракетними комплексами… Майбутня архітектура вітчизняної ППО в частині, що стосується ЗРК, вже зараз має бути чітко сформованою, узгодженою і прийнятою до реалізації нами і нашими партнерами», - зазначає генерал-лейтенант.

За його словами, на сьогодні чітко проглядається потреба в оснащенні Повітряних сил України ЗРК трьох класів за дальністю ураження повітряних цілей: малої дальності – до 40 км; середньої дальності – до 100 км; дальньої дії – понад 100 км. Сучасні розрахунки показують, що потреба в ЗРК зазначених класів становить близько двох третин, менше третини і 8-10 % відповідно.

Читайте також: У перші місяці вторгнення кількість ракетних ударів рф становила 8-10 на добу – Забродський

Забродський запевнив, що наповнення такої структури відповідною матеріальною частиною вже розпочато. Так, наприклад, розроблений під керівництвом німецьких спеціалістів ЗРК IRIS-T SL, американська родина MIM-23 Hawk і норвезько-американський NASAMS 2 в поточних комплектаціях є типовими представниками класу ЗРК малої дальності на заміну радянських Бук-М1.

Наступним, на його думку, має бути наповнення компоненту ЗРК середньої дальності на заміну ЗРК С-300. Таким комплексом для українських Повітряних сил у найближчій перспективі може стати французький SAMP/T із заявленою дальністю ураження до 100 км і здатністю до перехоплення балістичних цілей або ізраїльський Барак-8 із заявленою дальністю до 90 км. Серйозні переваги надасть і застосування американського MIM-104 Patriot в модернізації PAC-3.

В подальшому, як ЗРК дальньої дії, за умови прийняття партнерами відповідних рішень, можливо використання, наприклад, американського THAAD, зазначив Забродський.

Він вважає, що вказані ЗРК середньої дальності та дальньої дії дозволять заповнити прогалини в спроможностях національної ППО щодо боротьби з балістичними цілями.

Читайте також: Забродський: росія буде використовувати «Іскандери» вибірково, більше запускатиме іранських ракет

Також, на думку Забродського, Україна повинна продовжувати вести переговори з міжнародними партнерами щодо закупівлі бойової авіації.

«Вже зараз необхідно вести переговори про авіаційний “ленд-ліз”. Це можуть бути багатоцільові винищувачі типу F-16 модифікації Block 50/52 або навіть Block 40/42 з баз зберігання або виведені з використання після переозброєння стройових частин (як найбільш ймовірний варіант в найближчій перспективі). І хай це не найновіші версії, але за своїми тактико-технічними характеристиками вони все одно переважають радянські МіГі, допоможуть компенсувати понесені нашою авіацією втрати і здобути необхідний досвід експлуатації західної авіаційної техніки», - наголосив Забродський, додавши, що необхідно взяти до уваги, що вони імовірно стануть витратним матеріалом у війні, тому на даний момент не має сенсу прагнути отримати літаки “з конвеєра”.

Читайте також: Забродський: росія буде використовувати «Іскандери» вибірково, більше запускатиме іранських ракет

Водночас, вважає заступник голови профільного комітету, в подальшому необхідно зосереджувати зусилля на отриманні більш сучасних типів авіаційної техніки: F-16, але вже в модифікації Block 70/72, F/A-18 Super Hornet, F-15EX, шведських JAS 39E/F Grippen, або F-35.

Як повідомляв Укрінформ, 1 грудня глави оборонних відомств України та Іспанії обговорили деталі наступного пакета допомоги ЗСУ з боку Іспанії. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна сподівається отримати у наступному пакеті допомоги від Іспанії передусім зенітно-ракетні комплекси середньої дальності Hawk, оскільки посилення спроможностей ППО залишається ключовим пріоритетом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-