Забезпечення соцгарантій для військових потребує законодавчих змін — радниця Залужного

Забезпечення соцгарантій для військових потребує законодавчих змін — радниця Залужного

Укрінформ
Забезпечення соціальних гарантій для військовослужбовців потребує законодавчих та нормативних змін.

Про це під час круглого столу “Військова служба в умовах воєнного стану. Проблемні аспекти соціального і правового захисту”, який відбувся в Укрінформі, сказала радниця начальника Генерального штабу України Валерія Залужного з правових питань, куратор проєкту «Адвокати ЗСУ» Євгенія Рябека.

“Те, що відбувається зараз із соціальними виплатами, соціальними гарантіями для наших військовослужбовців — це дійсно гостре питання. На сьогодні більше трьох тисяч звернень різного формату. 40% - це фактично питання медичної допомоги, соціальних виплат, що ми допомагаємо військовослужбовцям здобувати, або заповнювати документи, або добиватися. Тому передбачаю, що після нашої перемоги суди будуть перевантажені такого роду категорією позовів, з якими сьогодні працює наш рух. ... Ми внесли відповідні зміни на розгляд народних депутатів, від проєкту "Адвокати ЗСУ". Нас почули. Наскільки це буде імплементовано в наше законодавство... Адже якщо не вносити такі зміни, передбачаю, що рівень заявок щодо певних невиплат, соціальної незахищеності буде збільшуватися. Ми пропонуємо рішення внесенням змін в чинне законодавство, постанови КМУ”, - сказала Рябека.

Серед проблем вона назвала присвоєння статусу УБД, нарахування та виплати бойових, оформлення документів для нарахувань бойових виплат. Також, за словами радниці, часто у родичів військовослужбовців, які загинули, виникають проблеми з отриманням документів від підрозділів та інше.

Як нагадав на круглому столі заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко, на сьогодні система підтримки військовослужбовців має дві складових: система підтримки діючих військовослужбовців, які проходять службу, і система пенсійного забезпечення та соціальної підтримки тих, хто вийшов на пенсію.

За його словами, більш як пів мільйона громадян мають право на пенсійне забезпечення відповідно до профільного закону. Він нагадав, що в листопаді Конституційний суд скасував деякі елементи щодо обмеження максимального розміру пенсійного забезпечення окремих категорій громадян.

"Це стосується не тільки військовослужбовців, а й інших категорій населення. Ми хотіли б звернути увагу на те, що Конституція визначає мінімальний розмір підтримки і гарантій для наших громадян. І проблема полягає в тому, що вся система побудована навколо віднесення певної людини до тієї чи іншої категорії. А система соціальної підтримки, з точки зору Мінсоцполітики, має базуватися на реагуванні і подоланні складних життєвих обставин. Тобто має бути визначений певний мінімальний рівень соціальних гарантій, якщо ми говоримо про систему соціальних гарантій, соціальної підтримки. В контексті проблеми, яка є, маємо говорити про певні плани і можливість коригування цієї ситуації", - сказав Музиченко.

Читайте також: В Україні можуть спростити засвідчення смерті годувальника, загиблого внаслідок бойових дій

Нині, за його словами, напрацьовуються зміни до базового закону про державні соціальні гарантії і нормативи, з тим, щоб чітко визначити, що саме і яким чином гарантується громадянам за кошти державного бюджету. Також, як додав Музиченко, опрацьовуються зміни підходів і формування базового набору соціальних гарантій, які були зафіксовані в законодавстві у вигляді своєрідного соціального кодексу, який давав би відповідь на питання, що таке соціальна підтримка, кому вона має бути і в яких обсягах.

Як зауважила під час круглого столу народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, в парламенті розглядається питання післявоєнної адаптації військових, створення відповідної системи законодавства.

Зокрема, за її словами, розглядається питання конвертації низки соціальних послуг у грошову виплату.

"Грошова допомога, ми думаємо, мусить бути замість пільг - дво-трирічна доплата, стипендія, залежно від того, скільки людина провела в окопах, чи зазнала поранень. І компенсація тих пільг, які не працюють", - сказала Третьякова.

За її словами, така система потребує ретельних консультацій, у тому числі і з суддівською гілкою.

Фото Павла Багмута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-