В Україні зафіксували 154 факти сексуального насильства з боку російських військових

В Україні зафіксували 154 факти сексуального насильства з боку російських військових

Укрінформ
Прокурори України встановили на сьогодні 154 факти сексуального насильства з боку військовослужбовців рф.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора, передає Укрінформ.

“З початку повномасштабної військової агресії рф прокурори зафіксували 154 факти СНПК (сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом - ред.). Вже повідомлено про підозру 6 військовослужбовцям рф. Скеровано до суду обвинувальні акти щодо 2 осіб, одну особу засуджено”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, нові факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, встановлюють на деокупованих територіях. Там працюють спільні мобільні групи прокурорів, міжнародних експертів та психологів.

Зокрема, правоохоронці з’ясували, що на Херсонщині військовослужбовці рф упродовж 4 місяців ґвалтували жінку. Ще одну місцеву жительку з березня 2022 року систематично оголювали та застосовували тортури, обливали окропом.

Зафіксовано також факти гендерного насильства, коли дружин українських захисників, які брали участь в АТО чи мали стосунок до ЗСУ, загарбники забирали з родин, катували.

Читайте також: Зеленська закликає допомогти створити центри допомоги жертвам російського насильства

Прокурори виявили понад 30 фактів катування електрострумом геніталій, які військові рф застосовували до місцевого населення. Загалом встановлено понад 100 фактів тортур з використанням електроструму щодо місцевих чоловіків, поінформували в ОГП.

Читайте також: РЄ посилить допомогу жертвам сексуального насильства через війну в Україні - генсекретарка

Як повідомлялося, Генеральний прокурор Андрій Костін вніс зміни до Стратегії розвитку прокуратури на 2021–2023 роки щодо впровадження підходу, орієнтованого на постраждалих і свідків у справах про сексуальне насильство, пов’язане зі збройним конфліктом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-