Битва за Україну. День двісті сімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День двісті сімдесят дев’ятий

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна зможе стати повноправним членом НАТО після завершення бойових дій на її території

ЗСУ уразили зосередження живої сили російських окупантів в населених пунктах Пологи, Токмак і Басань Запорізької області та Лутугине на Луганщині. Втрати противника склали до 470 осіб пораненими, знищено близько 50 одиниць військової техніки різних типів та склад боєприпасів.

Ми зібрали для вас інформацію про двісті сімдесят дев’ятий день війни: чим жили Україна та українці 29 листопада 2022 року.

Зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО

  • У Бухаресті розпочалася дводенна зустріч глав МЗС країн НАТО, на якій союзники обговорюють найважливіші питання євроатлантичної безпеки. В зустрічі мав узяти участь і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Втім, стало відомо, що Угорщина вкотре вчинила в своєму дусі - заблокувала участь України в офіційних засіданнях НАТО. Тож в Бухаресті організовано окрему зустріч міністрів закордонних справ НАТО і України.

  • Країни НАТО продовжать посилювати політичну і практичну підтримку Україні, яка захищає свій суверенітет і територіальну цілісність від російської агресії. Про це йдеться у заяві за підсумками міністерської зустрічі Альянсу в Бухаресті. Міністри наголосили, що Росія несе повну відповідальність за цю війну, кричуще порушення міжнародного права та принципів Статуту ООН.

  • Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг після зустрічі заявив, що Україна зможе стати повноправним членом НАТО після завершення бойових дій на її території.

Що було сказано перед зустріччю:

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що двері НАТО – відчинені для України, одного дня вона увійде до Альянсу. Столтенберг наголосив, що Путін не може не дозволяти суверенним націям ухвалювати власні рішення.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що зустріч у НАТО буде присвячена питанням оборони України - йдеться про нову зброю, боєприпаси, а також військове та енергетичне обладнання. Також Україна веде переговори про виробництво зброї та боєприпасів і на території НАТО, і про спільне виготовлення на базі українських оборонних підприємств.

  • путін намагається заморозити Україну, щоб змусити український народ підкоритись рф - Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ Великої Британії

  • Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав колег по Альянсу надати Україні танки.

  • Глави МЗС країн НАТО розглянуть питання допомоги для України з наближенням зими, з огляду на російські атаки проти критичної інфраструктури, а також шукатимуть шляхи для інтеграції України в Альянс - Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чеської Республіки

  • Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау вважає, що у Європі не буде миру, якщо Україна не відновить суверенітет та територіальну цілісність і що НАТО не має альтернативи, окрім як спільно підтримувати Україну до кінця. Він також застеріг, що деякі члени НАТО входять у залежність від Китаю, що є повторенням помилки із залежністю від росії.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • США оголосили про виділення $53 млн на підтримку енергетичної системи України та її відновлення після ракетних атак з боку росії - Державний департамент США. Гроші підуть на придбання мережевого обладнання, яке планують відправити до України "в екстреному порядку".

  • У Берліні розпочалася перша в історії зустріч міністрів юстиції країн G7 для розслідування воєнних злочинів російської армії в Україні. Зустріч завершилася ухваленням Берлінської декларації і домовленістю тісно координувати співпрацю заради розслідування воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності. В документі зокрема йдеться, що: «Воєнні злочини та інші звірства не повинні залишатися безкарними. Переслідування за основні злочини проти міжнародного права - для нас пріоритет… Наша спільна мета – притягнути до максимально можливої кримінальної відповідальності злочинців відповідно до верховенства права та належної процедури, та відновити справедливість щодо потерпілих і загиблих». Повний текст дивись за посиланням.

  • Фахівці одного з підприємств Укроборонпрому створили дослідний зразок виробу для пропалювання металу SF-1, зовнішньо схожого на олівець -

  • "Укроборонпром". Завдяки його екзотермічній порошковій суміші він ефективно пропалює металеві оболонки вибухонебезпечних предметів, приміром, боєприпасів. Це спричиняє вигорання вибухової речовини. Такий олівець можна застосовувати під час розмінування територій.

  • В Ізраїль для переговорів із представниками Армії оборони (ЦАХАЛ) відвідала українська делегація, обговорювали питання протиракетної оборони – ізраїльська журналістка. За її словами, від України до делегації входив високопоставлений офіцер ЗСУ. В Ізраїлі візит делегації хотіли зберегти в таємниці "через політичну чутливість стосовно Москви".

  • Адміністрація США звинуватила росію в односторонньому "зупиненні" переговорів щодо угоди про контроль над ядерними озброєннями, які мали розпочатися сьогодні в Єгипті - CNN.

  • За час війни в Україні США та росія лише раз використали гарячу лінію зв'язку – Reuters. Сполучені Штати ініціювали дзвінок цією лінією "деконфліктингу", щоб заявити про свою стурбованість щодо російських військових операцій поблизу критично важливих об'єктів інфраструктури в Україні.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ані зимовий холод, ані темрява, ані будь-які інші прояви терору не допоможуть росії підкорити українців. Настане час української перемоги. А тоді... Відбудова нашої держави стане найважливішим економічним, технологічним і гуманітарним проєктом нашого часу».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Ми втратили надто багато часу - і надто багато життів, і надто багато квадратних кілометрів нашої землі. Тому я думаю - я сподіваюся - що мудрість переможе, що все треба робити вчасно, а не чекати, коли розгорнеться чергова трагедія»

  1. Франк-Вальтер Штайнмаєр, президент ФРН: «...Перемир'я зараз означатиме, що росія залишить собі окуповану територію. Це означає, що зневажається міжнародне право і відбувається захоплення земель - що все це буде дозволено»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • ЗСУ уразили зосередження живої сили російських окупантів в населених пунктах Пологи, Токмак і Басань Запорізької області та Лутугине на Луганщині. Втрати противника склали до 470 осіб пораненими, знищено близько 50 одиниць військової техніки різних типів та склад боєприпасів - Генштаб

  • Українські захисники уразили у Сватовому на Луганщині пункт дислокації росіян: 20 окупантів загинули, 30 – поранені – Сергій Гайдай, голова ОВА

  • ЗСУ поки що не контролюють Кінбурнську косу у Миколаївській області, російські військові перегруповуються там - Євген Єрін, начальник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку

  • Сили оборони України збили ворожі літаки Су-25 та Су-24 на Лисичанському та Бахмутському напрямках 28 листопада – Генштаб

  • Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що ще одна французька реактивна система залпового вогню (РСЗВ) LRU вже прибула в Україну.

***

  • В Україні внаслідок ракетних ударів окупантів по енергетичній інфраструктурі пошкоджено 592 об’єкти теплопостачання, з яких уже відновлено 316 - Наталія Хоцянівська, заступниця міністра розвитку громад та територій.

  • росіяни вночі випустили по Дніпру 4 ракети, поцілили у приватне підприємство: знищені виробничі приміщення, жертв немаєОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • У зиму ми входимо із 14-ма мільярдами кубічних метрів газу в наших сховищах і з 1,3 мільйонами тонн вугілля на складах. Цього ресурсу вистачить для того, аби стабільно пройти зиму – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

  • Президент Зеленський представив заявку Одеси та України як кандидата на місце проведення Всесвітньої виставки у 2030 році. Всесвітня виставка EXPO (Експо) проводиться вже 170 років і відбувається раз на п’ять років. Разом з Одесою за право приймати ЕКСПО-2030 змагаються Рим (Італія), Ер-Ріяд (Саудівська Аравія), та Пусан (Республіка Корея).

  • Київська міська держадміністрація закликала організації, які відповідають за обслуговування теплопостачання в Києві, у випадку надзвичайної ситуації злити воду з опалювальних систем, якщо температура опуститься до мінус 3°C і нижче.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков на зустрічі з міністром оборони Республіки Словенія Мар’яном Шарецем обговорив реалізацію двосторонніх проєктів в оборонній сфері.

  • Кабінет Міністрів ухвалив рішення про вихід України з Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення.

  • Працівники ДБР затримали заступника міського голови Херсона з команди зрадника Сальдо, який під час тимчасової окупації міста працював на ворога, йому повідомлено про підозру у колабораціонізмі. За даними ЗМІ, йдеться про Володимира Пепеля, якого затримали 28 листопада.

  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) провело інспекцію на Чорнобильській атомній електростанції та ДСП "Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами" (ЦППРВ) - Державна інспекція ядерного регулювання.

***

  • На 31.10.2022 року державний борг України в гривневому еквіваленті склав 3,771 млрд грн, в валютному – 103,1 млрд дол. - Данило Гетманцев, голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики. За жовтень розмір державного боргу в гривні збільшився на 183,5 млрд грн, у валюті - на 5 млрд дол.

  • На 11:00 вівторка, 29 листопада, виробники електроенергії забезпечують 70% споживання електроенергії в Україні, дефіцит потужностей становить 30% – електропостачання обмежуватимуть у всіх областях – Укренерго

  • За липень-вересень 2022 року обсяг гривневих коштів фізичних осіб збільшився на 2,7%, а обсяг валютних роздрібних депозитів майже не змінився – Нацбанк

  • Уряд із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну залучив від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 187,5 млрд грн в еквіваленті – Нацбанк.

  • Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та місто Київ підписали меморандум про взаєморозуміння з метою координації подальшої співпраці щодо фінансування та підготовки пріоритетних інвестиційних проєктів у післявоєнній відбудові столиці України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • США наразі не вважають корисним визнання росії державою-спонсором тероризму, але виступають за подальші обмеження для рф у вигляді санкцій та експортних обмежень - Джуліан Сміт, постійна представниця США при НАТО.

  • Пентагон розглядає можливість передачі Україні нових високоточних ракет - Reuters. Корпорація Boeing запропонувала міністерству оборони США передати українцям боєприпас Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) із дальністю до 150 кілометрів.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ в Бухаресті заявив, що для відновлення ядерної безпеки росія повинна вийти із Запорізької АЕС. МАГАТЕ має намір посилити свою присутність на всіх АЕС України.

  • Британія збільшить підтримку України, надасть системи ППО - Ріші Сунак, прем’єр-міністр

  • Словаччина передала Україні 30 бойових машин піхоти БМП-1 - Ярослав Надь,

міністр оборони Словаччини. БМП-1 — це перша радянська серійна бойова броньована гусенична машина.

  • Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у понеділок укотре закликав надати Україні ЗРК Patriot, які Варшаві запропонував Берлін після інциденту у Пшеводуві.

  • Глава МЗС Італії Антоніо Таяні заявив, що уряд виділив два мільйони євро на гуманітарну ініціативу Grain from Ukraine.

  • У Великій Британії перша леді України Олена Зеленська взяла участь у Конференції із запобігання сексуальному насильству під час конфліктів (PSVI Conference) та закликала світову спільноту підтримати жертв російського насильства.

  • Польські компанії надали понад 700 тонн обладнання та матеріалів для відновлення української енергетичної інфраструктури - Міністерство енергетики

***

  • Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що «золота ера» у відносинах між Лондоном та Пекіном добігла кінця, закликавши до перегляду підходів до політики Китаю.

  • Адміністрація США дозволила Фінляндії, яка має кордон із росією, купити різноманітного озброєння на 323 млн доларів – Держдепартамент США..

  • Президент США Джо Байден цього тижня прийме з державним візитом президента Франції Еммануеля Макрона. Очікується досягнення «прогресу в певних сферах».

ВОРОГ

  • Заступник лаврова рябков заявив, що росія й США періодично обмінюються сигналами про те, що відбувається в Україні, але діалогу між ними немає – росЗМІ. рябков додав, що у них немає зі США діалогу з української теми, тому що позиції радикально відрізняються.

  • росія передала Індії список на поставку понад півтисячі підсанкційних товарів, зокрема деталей для автомобілів, авіації та поїздів – ЗМІ. Офіційні посадовці обох країн не відповіли журналістам на запит щодо коментарів.

  • Засновник пвк «вагнер» пригожин підтвердив, що його пвк завербувала у російській колонії громадянина Замбії Лемехані Ньіренду, який згодом загинув на війні в Україні – Медуза. пригожин заявив, що замбієць вирушив на війну в Україну нібито на знак подяки за те, що «росіяни багато років допомагали африканцям здобути незалежність».

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-