Грип, ковід, війна і зима – який прогноз?

Грип, ковід, війна і зима – який прогноз?

Укрінформ
Коронавірус слабшає, а грипу не дасть розгулятися дистанційний режим роботи, навчання та напівзакриті моли

Деякі лікарі прогнозували у листопаді, коли почнеться холод і мряка, підйом захворюваності на COVID-19. Отоді люди знову і маски одягатимуть, і про дистанцію згадають, обіцяли медики. Листопад перевалив на другу половину, а щось людей в масках не побільшало. І війна тут ні до чого. Виявляється, захворюваність зараз, порівняно з вереснем-жовтнем навпаки різко знизилася. Чому так сталося і чого очікувати далі? Адже попереду - ще й традиційний сезон грипу.

Кількість хворих на COVID-19 різко знизилася. Зате з’являється грип

– Порівняно з вереснем-жовтнем, у листопаді рівень захворюваності дійсно значно знизився. У вересні було 730 хворих за місяць, у жовтні - 330. Зараз взагалі - кілька пацієнтів за день. Госпіталізацій – мало, – розповідає Ярослава Августинович, головний лікар Васильківського центру первинної медико-санітарної допомоги Київської області.

Це легко пояснити – у вересні почалися заняття в школах і вишах, люди повернулися з відпусток (у кого вони були, звісно). Коли перейшли на дистанційне навчання, стало менше контактів, відповідно - й менше інфікованих.

Хоча до лікарів звертаються далеко не всі. Люди самостійно купують експрес-тести, отримують позитивний результат і через те, що працюють з дому та на роботу не їздять, лікуються теж самостійно.

– А чи змінилася симптоматика? Так сталося, що одночасно захворіло відразу кілька знайомих різного віку. І у всіх у перші дні підскочив тиск, який важко було збити…

– У кожного коронавірус проявляється по різному, - каже медик. - Судячи з нашого досвіду, я б не сказала, що підвищений тиск – це якась ознака нинішнього варіанту омікрону. Хоча до нас, лікарів, люди приходять вже з температурою і катаральними явищами. Може, в декого з них і підвищувався тиск, але люди не звернули на це уваги й не пов’язали з коронавірусом.

Катерина Савінова, генеральний директор Київської обласної дитячої лікарні теж стверджує, що спостерігається тенденція до зниження захворюваності. У вересні в клініці було проліковано 170 дітей, приблизно стільки ж – у жовтні. Зараз дітки теж є, але трохи менше. Але ж діти завжди хворіють більше за дорослих.

На Львівщині теж фіксують зниження захворюваності на коронавірус, зате прийшов грип. Загалом кількість звернень з симптомами застуди за цей тиждень тут зросла приблизно відсотків на 15.

Наталія Іванченко, генеральний директор Львівського обласного лабораторного центру МОЗ, розказує, що крім коронавірусу в області зараз одночасно циркулюють аденовірус, респіраторно-синцитіальна інфекція (гостра вірусна інфекційна хвороба з групи ГРВІ, відрізняється запаленням дрібних дихальних шляхів у легенях – ред.), а декілька швидких тестів підтвердили грип.

– Тобто у нас не все, що з ознаками ГРВІ є коронавірусом, - каже медик. - Стосовно COVID-19 наразі нічого особливого ми не спостерігаємо - частина людей скаржиться на болі та спазми в животі по типу кишкової інфекції, частина - на банальні ознаки застуди, в когось він проявляється затяжним кашлем. Загалом кількість хворих на COVID-19 знизилася. Якщо у вересні у Львівській області було 2, 5 тисячі хворих на тиждень, у жовтні дійшло до 500 на тиждень. Зараз такого й близько немає.

Якщо перехворіли на «корону» - наступні місяців шість можете бути спокійними

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили, що щотижнева кількість смертей від COVID-19 від початку року зменшилась на 90%. Зараз зменшується і кількість хворих. Можна сказати, що хворобу майже подолали? – запитую у директора Науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, професора Бориса Кузьмінова.

– Сьогодні можна зробити висновок, що COVID-19 так і не перейшов у вакцино керовану інфекцію. За всі ці роки ми так і не вийшли на якесь плато, на якусь сталу цифру, щоб вона не змінювалася, не змінювався б рівень захворюваності. Це означає, що нас чекає черговий сезонний спалах. Вологість і низька температура, які прийшли зараз – цього достатньо. Чи можна коронавірус віднести до сезонних респіраторних інфекцій? Скоріше за все - так. Здебільшого, це банальні респіраторні симптоми, які проходять протягом декількох днів. Наприклад, у нас і в інституті люди переважно починали хворіти в кінці тижня, а з понеділка вже були на роботі. Хоча це все це, безумовно, індивідуально.

– А чому ви кажете, що коронавірус - вакцино некерований? Що це означає?

– От у Німеччині вакциновано 76 відсотків населення – як мінімум трьома дозами. А у Франції вакциновано 80 відсотків населення, але кількість хворих на COVID-19 і там, і там дуже висока, тобто гарантії, що вакцинована людина не захворіє, немає, - каже професор.

– Але ж ніхто й не обіцяв, що вакциновані не хворітимуть.

– Так, всі виробники декларують, що вакцина - це від госпіталізації та від смерті. Сьогодні ще з’явилося поняття гібридного імунітету. Це люди, які перехворіли, а потім ще й вакцинувалися. Науковці стверджують, що в цих людей захист сильніший, ніж у тих, хто тільки вакцинувалися або тільки перехворіли. Виходячи з наших досліджень, можна сказати, що в середньому імунітет триває 6 місяців. При чому «активних» - 3 місяці, далі людина може захворіти, а може не захворіти.

Ми «прогуляли» два сезони грипу, може, омине і цього року

– Прогнози - справа не дуже вдячна, але ми робимо висновки на певних спостереженнях з південної півкулі, де закінчується сезон грипу, і з того, що ми вже бачимо у Сполучених Штатах Америки, - розповідає голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій. - А там спостерігається значне зростання захворюваності на грип і поряд з грипом зростає захворюваність на респіраторно-синцитіальну інфекцію. Якщо влітку - на початку осені ми говорили про можливість «квіндемії», тобто це коли дві епідемії виникають одночасно - грип плюс COVID-19, то по тому, що відбувається в США, ми бачимо навіть не подвійну, а потрійну загрозу. А саме поєднання COVID-19 з грипом і з респіраторно-синцитіальною інфекцією. І після двох сезонів відсутності грипу, що було пов’язано з суворими заходами проти COVID-19, це, на жаль, цілком реально.

Загалом прогноз робиться для виробників, аби вони підготували вакцину до сезону грипу, пояснює лікар-імунолог. Зараз все більшої популярності набувають вакцини від чотирьох вірусів грипу одночасно, це так звані квадрівалентні вакцини, які перекривають два віруси грипу А і два віруси грипу В. А які з них будуть домінуючими, зараз сказати неможливо.

– А цього сезону в Австралії не було чогось незвичного, до чого ми мали б готуватися?

– В Австралії була дуже висока захворюваність на грип у порівнянні з попередніми п’ятьма роками, - відповідає Федір Лапій. - До нас щороку приходить епідемія грипу, і щороку певна кількість людей, особливо дітей, хворіє на нього. Ми ж два сезони грипу, вважайте, «прогуляли», і кількість людей, які мали б перехворіти на ці віруси грипу, накопичилася. Ми вже ігноруємо обмеження, ходимо без масок, не дотримуємося дистанції, тому можна очікувати, що захворілих буде багато. Тож мова зараз не про особливості якогось конкретного виду грипу.

Єдине, що може ці прогнози зламати, це дистанційне навчання, бо, в першу чергу, вірус грипу передається у дитячих колективах, продовжує імунолог. Якщо школи та садочки будуть на дистанційному навчанні, це буде не на користь поширенню грипу. Зрозуміло, якщо і гіпермоли - в яких взимку ми особливо полюбляємо проводити час - не будуть працювати через відсутність електроенергії та постійні повітряні тривоги, це теж буде не на користь поширенню грипу. З іншого боку, коли під час тривоги люди масово спускаються в бомбосховища, які не пристосовані для перебування в них великої кількості людей, це сприятиме грипу.

– А в Україні вже надійшли вакцини від грипу?

– Так, але обмежена кількість, - каже імунолог, - бо в першу чергу їх спрямовують туди, де люди схильні до вакцинації. Україна ж - це не той варіант. Зараз на ринку вакцин - менш як 100 тисяч доз. Це дуже мало, насправді. Ще ми очікуємо приблизно 200 тисяч доз, які нам незабаром мають подарувати – щоб ми змогли безплатно вакцинувати медичних працівників та інші групи ризику.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-