Видатки на оборону в бюджеті-2023 збільшуватимуться, щойно з‘явиться можливість – Рахманін

Видатки на оборону в бюджеті-2023 збільшуватимуться, щойно з‘явиться можливість – Рахманін

Укрінформ
Видатки на сектор безпеки та оборони у Державному бюджеті України на 2023 рік збільшуватимуться, щойно з‘являтиметься можливість дофінансувати його потреби.

Про це член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін (парламентська фракція "Голос") сказав в інтерв’ю Укрінформу.

Він пояснив, що будь-який бюджет – це прогноз. Кабінет Міністрів, зокрема Міністерство фінансів, формує прогноз видатків та доходів. За його словами, практично все, що буде зібрано у вигляді податків і зборів, наступного року спрямовуватиметься на оборонний сектор.

"Достатньо цього чи недостатньо – це складне запитання. Чесна відповідь така: практично все, що надходитиме до бюджету, виділятиметься на потреби оборони… Звісно, Збройні сили потребують більше, але більше нема де взяти", – додав Рахманін.

Депутат констатував, що до бюджету на наступний рік точно вноситимуться зміни, оскільки потреби армії тільки збільшуватимуться. "Техніка виходитиме з ладу, вражатиметься ворогом, відтак знадобляться кошти на ремонт, відновлення, закупівлю нового озброєння. Можлива додаткова мобілізація особового складу – це додаткові видатки. Люди мають бути вдягнені, забезпечені, оснащені, навчені, озброєні, мусять отримувати зарплатню та бойові", – уточнив член Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

Він розповів, що коли парламентарії ухвалювали проєкт оборонного бюджету, усвідомлювали, що він змінюватиметься впродовж року. "Зрозуміло, що затверджена цифра – неостаточна. Цей бюджет збільшуватиметься, як тільки з’являтимуться нові можливості дофінансовувати оборонний сектор", – підсумував народний депутат.

Рахманін також зауважив, що у держбюджеті на 2023 рік "реально немає можливості" для підвищення заробітних плат військовим.

У цьому контексті він нагадав, що військовослужбовці, які виконують бойові завдання, отримують додаткову грошову винагороду, і навіть ця виплата, за його словами, є достатньо серйозним навантаженням для бюджету, а кількість військових, які її отримуватимуть, тільки збільшуватиметься. Крім цього, додаткові виплати будуть і у зв'язку з майбутніми втратами, яких, на жаль, не уникнути.

"У зв’язку з цим не думаю, що поки існує реальна можливість для збільшення базової заробітної плати", – підкреслив член парламентського комітету.

Читайте також: На армію та безпеку наступного року спрямують 43% бюджету — Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, 3 листопада Верховна Рада ухвалила Закон "Про Державний бюджет України на 2023 рік".

Наступного року доходи держбюджету передбачаються у сумі 1,3 трлн грн, а видатки – у сумі 2,6 трлн грн. Прогнозований дефіцит бюджету-2023 становить понад 20% ВВП.

Найбільше коштів буде спрямовано на національну безпеку і оборону – 1 трлн 141 млрд грн або 18,2% ВВП. Також у 2023 році в державному бюджеті передбачено 35,5 млрд грн на Фонд ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-