Порушення рф у поводженні з полоненими мають бути ще одним доказом для трибуналу - Єрмак

Порушення рф у поводженні з полоненими мають бути ще одним доказом для трибуналу - Єрмак

Відео
Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак наголошує на важливості фіксації кожного випадку порушень гуманітарного права поводження з українськими полоненими з метою подальшого представлення їх у суди та майбутньому трибуналу.

Про це він зазначив під час відеоспілкування з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцем і заступником начальника ГУР Дмитром Усовим після проведення чергового етапу обміну, повідомляє Укрінформ.

«Дуже важливо, щоб ми фіксували всі факти порушення прав наших героїв під час їх передування у полоні, щоб це було ще одним доказом для всіх майбутніх і трибуналу, і судових позовів тощо. Тому що ми добиватимемось не тільки того, щоб вони повернулись, а і щоб держава-агресор заплатила за все, що вона зробила з нашими людьми. Дуже важливо , щоб вони (росіяни – ред.) відчували, що кожний цей факт буде зафіксований», - сказав Єрмак.

У свою чергу омбудсмен розповів, що українські воїни традиційно повертаються з російського полону в жахливому стані.

Читайте також: СБУ показала, як зустрічали звільнених із полону 107 українців

«Усі схудли, є дуже велика кількість поранених і важкопоранених. Перше питання, яке є у хлопців запитую, у яких умовах тримали, як ставились, чи бачили хоч один раз представників МКЧХ. На жаль, усі вони відповідають, що міжнародна організація, яка покликана моніторити стан дотримання Женевської конвенції російської федерацією, не бере у цьому участі. Міжнародного комітету ніхто з наших героїв не бачив жодного разу. Відношення ганебне, умови тримання ганебні, росія вкотре показує, що для неї міжнародне гуманітарне право – це просто папірець», - підкреслив Лубінець.

Читайте також: Постійно опущена голова та побої кийками: омбудсмен розповів про знущання у російському полоні

Як повідомлялося, у четвер, 3 листопада, 107 українських військовослужбовців, серед яких більшість - захисники Азовсталі, повернулися додому в результаті обміну.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-