росія готова до таких терористичних сценаріїв, як використання «брудної бомби» - експерт

росія готова до таких терористичних сценаріїв, як використання «брудної бомби» - експерт

Відео
Укрінформ
росія готова до таких терористичних сценаріїв, як використання «брудної бомби» в Україні.

Таку думку висловив військовий аналітик Валентин Бадрак у щотижневій інформаційно-аналітичній програмі Укрінформу «Насправді».

«Брудна бомба» - це передусім ядерне паливо, я вважаю, що малося на увазі перероблене вже паливо, залишки якого є, скажімо, біля атомної станції і які раніше вивозилися якраз в рф. Йдеться про те, щоб «упакувати» залишки цього палива і потім зробити потужний вибух для того, щоб радіація розійшлася. Але піти на такий крок можуть лише зухвалі терористи, які ніяк не цінують життя. Для українців робити такі речі на своїй території - такого не може взагалі бути», - вважає експерт.

Бадрак зазначив, що росіяни керуються радянською стратегією, адже у ті часи існувало багато схожих планів, а деякі з них були втілені у життя, наприклад підрив гідроелектростанції при відході радянських військ.

«Це питання до росіян, які успадкували усі традиції радянщини, і які можуть піти саме на такі кроки. Вони окупували Запорізьку атомну електростанцію. Там зберігалась частина переробленого, відпрацьованого ядерного палива. Це саме те, що вони могли б використати для вчинення такої масової катастрофи, і звинуватити потім українців», - сказав експерт.

росія готувалась і готується до такого сценарію, як однієї із багатьох опцій, каже Бадрак. «Ми знаємо достовірно, що частина Каховської ГЕС замінована. Це якраз свідчення, що росія готова до таких брудних та терористичних сценаріїв, які пов'язані з масовими катастрофами і знищенням цивільного населення. І це робиться для того, щоб створити тут хаос і уповільнити просування українських військ», - зазначив експерт.

«Вони це роблять для того, щоб у будь-який спосіб уповільнити нарощування оборонного потенціалу України за рахунок отримання західних боєприпасів і технологій», - підкреслив Бадрак.

На його думку, головна мета цієї вигадки про «брудну бомбу» - якось прийти до перемовин і якось відтягнути час. Бо ще одна мета путіна - спробувати перезавантажити свій оборонний потенціал до березня-квітня наступного року, а також зірвати допомогу Україні від західних партнерів, констатував експерт.

Але ця «лякалка» не вдалася, додав він.

Бадрак також висловив думку, що російські пропагандисти самі і зірвали увесь план щодо «брудної бомби» через розголос цієї теми у ЗМІ.

«росія сама себе скомпрометувала у цьому питанні. І тому їй дуже важко тепер застосувати цей план, бо тепер за цим пильно стежать і іноземні розвідки, і наша розвідка. Тому уникнути свідків і свідчень, наприклад, відеофіксацій або фотофіксацій того, що це робить саме росія, неможливо», - зазначив експерт.

Але хоча для росії це питання ускладнилося, загроза досі існує.

«Від росії можна очікувати чого завгодно, тому треба тримати пильність. Єдиний шлях для зміни ситуації - це дотиснути ці угруповання, і якщо українській армії вдасться у цьому році звільнити Херсон і очистити правий берег, то не виключено, що в росії почнеться незворотня самоліквідація режиму путіна», - вважає експерт.

Читайте також: Шольц назвав безпідставними російські заяви про «брудну бомбу»

Як повідомляв Укрінформ, інспектори МАГАТЕ почали перевірку на запит Києва двох ядерних об'єктів в Україні, аби спростувати російські фейки про підготовку на них «брудної бомби».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-