Кулебі зателефонував глава МЗС Ірану: про що говорили

Кулебі зателефонував глава МЗС Ірану: про що говорили

Укрінформ
Іран продовжує постачати зброю російським окупантам. Україна вимагає це негайно припинити.

Про це 28 жовтня у своєму Твіттері написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який отримав дзвінок від міністра закордонних справ Ірану Хоссейна Аміра Абдоллахіана, передає Укрінформ.

"Я вимагав від Ірану негайно припинити потік зброї до росії, яка використовується для вбивства мирних жителів і руйнування критичної інфраструктури в Україні", – розповів Кулеба.

Читайте також: У Києві вихідці з Ірану провели акцію проти передачі бойових дронів росії

Як раніше повідомляло агентство, більшість членів Ради Безпеки підтримують проведення розслідування експертами ООН використання росією іранських дронів проти цивільного населення та інфраструктури України.

Передача Іраном росії безпілотних літальних апаратів суперечать резолюції 2231, яка схвалила ядерну угоду між Іраном та США, Китаєм, Великою Британією, Францією, Німеччиною й росією, спрямовану на обмеження ядерної діяльності Тегерана.

Читайте також: Ізраїль передасть США докази використання іранських дронів в Україні

14 жовтня постпред України при ООН Сергій Кислиця надіслав лист до генерального секретаря Антоніу Гутерреша та членів Ради безпеки ООН, у якому виклав прохання української сторони направити в нашу країну експертів для інспекції використання дронів.

У листі Кислиця зазначив, що згідно з оприлюдненою інформацією, "безпілотні літальні апарати серії Mohajer і Shahed були передані з Ірану в росію" наприкінці серпня, й "Україна оцінює, що це, ймовірно, є частиною планів Ірану щодо експорту сотень БПЛА в росію".

За словами дипломата, обидві моделі безпілотників підпадають під заборонену зброю, оскільки мають дальність польоту, що дорівнює або перевищує 300 кілометрів. Крім того, БПЛА серії Mohajer виробляються компанією Qods Aviation, яку внесено до чорного списку санкцій ООН, її активи підлягають замороженню всіма країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-