Уряд спростив механізм медичної евакуації для захисників України

Уряд спростив механізм медичної евакуації для захисників України

Укрінформ
Уряд вніс зміни до Порядку направлення осіб зі складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв'язку з військовою агресією рф проти України, на лікування за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 5 квітня 2022 року № 411.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“Завдяки потужній міжнародній підтримці та взаємодії з іноземними партнерами ми маємо змогу протистояти та гідно давати відсіч ворогові. Крім того, триває наша активна співпраця з міжнародними партнерами у напрямі евакуації наших громадян, які постраждали від збройної агресії росіі. Нині вже близько 2 тисяч наших громадян евакуйовано з різних регіонів України до клінік Європи”, — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

МОЗ подає запити на медичну евакуацію та отримує пропозиції від країн-членів Європейського Союзу через електронну платформу Європейської Комісії Early Warning and Response System (EWRS). Ця платформа має обмежений доступ, який надається лише визначеним представникам країн-членів ЄС, Молдови та України.

“Відтепер офіційно затверджено постановою механізм пошуку країн-членів ЄС, які готові безоплатно прийняти на лікування захисників України, через електронну платформу EWRS (Система раннього попередження та реагування)”, - додали у МОЗ.

Для того, аби пришвидшити евакуацію, організаційні дії відбуватимуться паралельно: МОЗ опрацьовуватиме медичну частину в той час, як державні органи, що входять до складу сектору безпеки і оборони, готуватимуть дозволи на виїзд за кордон для захисників України.

Також змінами передбачено встановлення триденного строку для узагальнення державним органом, що входить до складу сектору безпеки і оборони, інформації, отриманої від військово-медичного закладу та надсилання на розгляд Міністерства охорони здоров'я в електронній формі листа-направлення з копіями документів захисників України.

Відтепер механізм надання медичної та/або реабілітаційної допомоги за кордоном захисникам України, які боронять суверенітет та територіальну цілісність, значно спрощено, оскільки одним з першочергових пріоритетів для уряду є забезпечення військовослужбовців необхідною медичною допомогою, доступ до якої обмежено через війну.

Ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації захисників України для лікування за кордоном можна тут.

Читайте також: В українські лікарні доправили понад 140 потужних генераторів

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ та Єврокомісія евакуювали ще 22 постраждалих українців на лікування до Європи, зокрема до медзакладів Німеччини, Нідерландів, Данії та Норвегії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-