Patriot, IRIS-T та NASAMS: Ігнат розповів про перспективи посилення української ППО

Patriot, IRIS-T та NASAMS: Ігнат розповів про перспективи посилення української ППО

Укрінформ
Україні згодом необхідно буде перейти на західні зразки систем протиповітряної оборони, тому що діючі комплекси С-300 та Бук-М1, хоч і працюють, але вже застарілі й виробляє їх виключно росія.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Я би не хотів називати цифру, нам треба багато, якщо ми хочемо сучасними комплексами замінити ті застарілі зразки, які сьогодні є на озброєнні, основні зенітно ракетні системи С-300 та Бук-М1, це зразки 70-80 років виробництва, ця техніка реально працює, бачимо, що збиває, але вона не вічна. Йде війна, можуть бути втрати, можуть бути певні несправності, поломки, які важко усувати в умовах бойових дій. Також морально та фізично ті комплекси застарілі, плюс виробником цих комплексів є виключно росія, країна-агресор. Думаю, що нам з цими комплексами доведеться прощатися рано чи пізно, і таким чином - перехід на зенітно-ракетні комплекси західних зразків, зокрема Patriot, IRIS-T та NASAMS. Іншого виходу у нас не має, як брати на озброєння", - сказав він.

Читайте також: Від початку доби ППО збили 18 ворожих ракет та 8 дронів-камікадзе – Ігнат

Ігнат додав, що сучасних комплексів ППО Україні треба дуже багато, бо територія держави надзвичайно велика, а складно перекрити такі величезні відстані, створити достойну ешелоновану протиповітряну оборону, а тим паче з такими двома сусідами (рф і білорусь).

Він зауважив, що з допомогою західних зразків ППО Повітряні сили України зможуть надзвичайно ефективно відпрацьовувати по цілях.

Крім того, речник командування розповів, що наразі є домовленість з Німеччиною про те, що в Україну доставлять одну батарею IRIS-T. Це перший виготовлений комплекс такого класу і типу, який буде на озброєнні саме в Україні: "Це лише одна батарея і її буде мало, хоча у нас довгострокове партнерство, мабуть, буде з виробником, з Німеччиною,яка буде нам посилювати саме цими комплексами нашу діючу систему протиповітряної оборони".

Читайте також: Обіцяних Україні систем ППО буде недостатньо для захисту всієї країни - Ігнат

Також він повідомив про можливості передачі двох батарей норвезького комплекса NASAMS, який озброєний американськими ракетами, яких є у достатній кількості в Америці, щоб нам надавати.

"Питання в тому, коли і в якій кількості. Щодо норвезького виробника - мова йде про дві батареї, які нам можуть поставити, а стосовно більшої кількості, тут треба мабуть включати весь дипломатичний корпус, керівництво держави, для того, щоб звернутися до тих країн, які мають на озброєнні ці комплекси, для того, щоб дещо допомогли нам посилити нашу систему протиповітряної оборони", - додав Ігнат.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський на спільній із президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн зустрічі з представниками ЗМІ сказав, що є позитивні результати у переговорах із німецькими партнерами щодо постачання NASAMS та IRIS-T.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-