російські ракети вразили інфраструктуру 20 населених пунктів

російські ракети вразили інфраструктуру 20 населених пунктів

Дані Генштабу
Укрінформ
Сили оборони України відбили атаки військ рф у районах п'яти населених пунктів, на Південнобузькому напрямку загарбники посилили обстріли з танків, мінометів, ствольної й реактивної артилерії. Від початку доби ворожі ракети вразили інфраструктуру 20 населених пунктів

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 10 жовтня.

"російська окупаційна армія, не маючи досягнень на полі бою, застосовує тактику терору проти цивільного населення України. Порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдає удари по критичній інфраструктурі, а також житлових будинках. Противник вчергове завдав ракетних та авіаційних ударів по багатолюдних мирних українських містах", — зазначили в Генштабі.

Повідомляється, що внаслідок масованого ракетного удару російських військ за поточну добу постраждала інфраструктура й мирні жителі понад 20 населених пунктів, зокрема Києва, Львова, Рівного, Житомира, Тернополя, Хмельницького, Івано-Франківська, Вінниці, Прилук, Ніжина, Конотопа, Харкова, Кременчука, Дніпра, Кривого Рогу, Запоріжжя, Миколаєва та Одеси. Є загиблі серед цивільного населення.

Протягом доби загарбники завдали понад 84 ракетні й авіаційні удари. За даними Генштабу, для обстрілів міст і сіл противник використав крилаті, балістичні, зенітні керовані ракети й ударні безпілотні літальні апарати.

Сили та засоби Повітряних сил, а також протиповітряної оборони Сухопутних військ ЗСУ знищили 56 повітряних цілей ворога: 43 крилаті ракети й 13 безпілотних літальних апаратів.

Фото: Генштаб ЗСУ

Загроза завдання військами рф авіаційних і ракетних ударів на всій території України зберігається й надалі.

Водночас росіяни намагаються утримати тимчасово захоплені території й обстрілюють позиції українських захисників. Зусилля ворог зосереджує на спробах зриву активних дій Сил оборони України на окремих напрямках, веде наступальні дії на Бахмутському й Авдіївському напрямках.

На Волинському та Поліському напрямках, за інформацією Генштабу, обстановка суттєвих змін не зазнала. Режим самопроголошеного президента республіки білорусь продовжує підтримувати збройну агресію росії, надає плацдарми для завдання ударів по території України та зброю.

Водночас формування наступального угруповання не відзначене, загрози наступу з території республіки білорусь станом на 10 жовтня немає.

На інших напрямках російські війська здійснювали обстріли. Зокрема, на Сіверському били з мінометів і ствольної артилерії в районах Янжулівки, Тимоновичів, Михальчиної Слободи, Вірнопілля й Миропілля.

Читайте також: На сьогодні лукашенко не прийняв остаточного рішення повноцінно вступити у війну - розвідка

На Слобожанському напрямку ворог завдавав ударів з мінометів, ствольної й реактивної артилерії, а також танків по районах населених пунктів Івашки, Стрілеча, Гурівка, Кам’янка, Дворічна та Стельмахівка.

На Краматорському напрямку з танків, мінометів, ствольної й реактивної артилерії загарбники обстрілювали території вздовж всієї лінії зіткнення, зокрема в районі Білогорівки.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли в районах Сіверська, Соледара, Бахмута, Майорська, Курдюмівки та Нью-Йорка. На Авдіївському напрямку вогневого ураження з ворожих танків, мінометів, ствольної й реактивної артилерії зазнали райони Первомайського, Вугледара, Невельського та Мар’їнки.

На Новопавлівському й Запорізькому напрямках російські війська наступальних дій не проводили. Під ворожим обстрілів вогнем перебували Залізничне, Білогірʼя, Времівка, Дорожнянка, Темирівка та Червоне.

На Південнобузькому напрямку ворог посилив обстріли з танків, мінометів, ствольної й реактивної артилерії. За поточну добу здійснив понад 93 артилерійські обстріли, що майже втричі більше ніж за минулу добу.

Крім позицій ЗСУ, вогневого впливу з боку російських військ зазнали й населені пункти. Найбільше, за даними Генштабу, постраждали Нікополь, Вищетарасівка й Новокиївка.

Противник тим часом продовжує зазнавати втрат. За уточненою інформацією, станом на 9 жовтня батальйонна тактична група збройних сил росії від 150-ї мотострілецької дивізії, що діяла на Херсонському напрямку і складалася переважно з відмобілізованих військовослужбовців, уже втратила понад 520 осіб загиблими.

Фото: Генштаб ЗСУ

Для забезпечення потреб лікарняних закладів тимчасово захоплених населених пунктів, що активно використовуються загарбниками як шпиталі, додатково прибувають групи медичних працівників.

У дитячій лікарні одного з населених пунктів Луганської області, поряд із хворими дітьми росіяни розмістили своїх поранених. Серед них — колишні в’язні та представники приватної військової кампанії “Вагнер”. Непоодинокими є випадки, коли дітей не доліковують та виписують, щоб звільнити ліжкомісця.

російські війська продовжують прикриватися населенням тимчасово захоплених територій як живим щитом. Встановлено, що в окремих навчальних закладах Ясинуватського району Донецької області одночасно з навчальним процесом продовжується розміщення військовослужбовців підрозділів російських військ.

Зазначається, що за поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки росіян у районах Бахмута, Бахмутського, Майорська, Соледара та Первомайського.

Читайте також: На Донеччині ворог обстрілював міста у відносному тилу

Разом із відбиттям повітряного нападу загарбників авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала п'ять ударів. Підтверджене ураження трьох районів зосередження озброєння й військової техніки, а також двох зенітних ракетних комплексів противника.

Ракетні війська й артилерія ЗСУ за добу уразили пункт управління, три райони зосередження живої сили, озброєння й військової техніки та один зенітний ракетний комплекс С-300 ворога.

Як повідомляв Укрінформ, захисники України з 24 лютого по 10 жовтня ліквідували близько 62 тисяч 870 російських військових, також знищили 2495 танків, 5149 бойових броньованих машин, 1486 артилерійських систем та іншу техніку ворога.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-