Президент Латвії підтримує створення спецтрибуналу для покарання рф

Президент Латвії підтримує створення спецтрибуналу для покарання рф

Укрінформ
Для притягнення російської держави до відповідальності за злочин агресії проти України потрібно створити спеціальний міжнародний трибунал.

Про це під час дискусії в ході Варшавського безпекового форуму сказав президент Латвії Егілс Левітс, передає кореспондент Укрінформу.

«Відповідальність держави є дуже важливим питанням, і для притягнення до відповідальності росії як держави повинен бути створений спеціальний міжнародний трибунал», - сказав Левітс.

За його словами, потреба в окремому трибуналі пов’язана з тим, що розслідування злочину агресії однієї держави проти іншої не підпадає під пряму юрисдикцію жодної з діючих нині міжнародних судових інституцій.

«Безкарність є запрошенням до вчинення злочину, і це є головною причиною створення спеціальної інституції для розслідування порушень росією міжнародного законодавства, найбільш брутального порушення з часів Другої світової війни», - зауважив латвійський лідер.

Він підкреслив, що спеціальний трибунал призначений виключно для покарання держави, а розслідування злочинів, вчинених окремими російськими військовослужбовцями під час вторгнення в Україну, перебуває в компетенції Міжнародного кримінального суду, який уже заявив про готовність до розслідування.

«Це (розв’язана росією неспровокована війна проти України – ред.) є порушенням міжнародного законодавства… і відповідальність міжнародного співтовариства - захистити міжнародне законодавство та створити інституцію для притягнення до відповідальності російської держави», - сказав Левітс.

Читайте також: В ОП закликають світ приєднатися до створення трибуналу проти керівництва росії

Як повідомляв Укрінформ, авторитетні міжнародні юристи вважають, що створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії росії проти України має бути результатом спільних зусиль європейських країн, насамперед Німеччини, Франції та Великої Британії, оскільки будь-який новостворений трибунал ґрунтується на довірі до неупередженості та справедливості його рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-