«Мінус» 60 одиниць ворожої техніки: Резніков каже, що «народний супутник» окупився за два дні

«Мінус» 60 одиниць ворожої техніки: Резніков каже, що «народний супутник» окупився за два дні

Укрінформ
Завдяки пожертвам громадян Україна отримала доступ до інформації з угруповання супутників компанії ICEYE. Така підтримка з космосу вже дає результати на полі бою.

Про це у Фейсбуці написав міністр оборони України Олексій Резніков, передає Укрінформ.

"За перші два дні роботи супутника було виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами. Її виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників", - написав Резніков.

Він зазначив, що координати «схованого» були оперативно передані для завдання вогневого ураження. Зокрема, у районі н.п. Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині.

"Фактично, тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проєкт із супутниками. Але головне – це допомагає зберегти життя наших воїнів, які безцінні", - наголосив міністр.

Читайте також: «Українці знову вразили світ»: Резніков пояснив, як ЗСУ використають «народний супутник»

Серед переваг, які надають супутники ICEYE, Олексій Резніков назвав те, що Україна отримала можливість комбінувати дані оптичних супутників від партнерів та дані SAR. Це принципово збільшує нашу здатність виявляти та завдавати ураження російським окупантам.

Також супутники з технологією SAR стають особливо актуальними восени та взимку, коли погана погода, хмарність чи сніг. Для них немає різниці – день чи ніч.

По-друге, саме наші військові визначають, звідки і коли отримувати потрібні дані. Наразі здійснюється систематичний моніторинг основних районів ведення бойових дій на півдні та сході.

По-третє, відомості надходять від аналітиків до бойових підрозділів дуже швидко. російським окупантам буде складніше приховувати свої наміри, це ще більше ускладнить їхню логістику.

Міністр оборони України подякував усім, хто долучився до фінансування цієї ініціативи, команді Фонду Сергія Притули - за її втілення, підприємцю Максиму Полякову – за дуже важливе сприяння.

Читайте також: «Супутник Притули»: Можливості, переваги й практичне застосування для ЗСУ

Як повідомлялося, наприкінці червня ц.р. український шоумен, волонтер Сергій Притула оголосив, що українці за три дні перерахували грошей на придбання чотирьох ударних безпілотників Bayraktar для Збройних сил України. Згодом турецька компанія повідомила, що передасть Україні три безпілотники безкоштовно, а зібрані фондом Притули гроші буде витрачено на гуманітарну допомогу українцям. У серпні Притула повідомив, що його фонд на кошти, що були зібрані українцями для закупівлі безпілотників, купив супутник для ЗСУ. Відтак українська армія швидко отримуватиме супутникові знімки високої якості, які допоможуть українським військовим з оперативним плануванням операцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-