Пушилін, Сальдо та інші: 16 організаторам псевдореферендуму повідомили про підозри

Пушилін, Сальдо та інші: 16 організаторам псевдореферендуму повідомили про підозри

Укрінформ
Служба безпеки України продовжує документувати протиправні дії організаторів та учасників псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях півдня України.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє пресслужба СБУ.

«На Донеччині підозру від СБУ отримали: Денис Пушилін, «голова днр»; Володимир Бідьовка, «голова народної ради днр»; Радомська Олена, «секретар цвк днр»», - йдеться в повідомленні.

Крім того, на тимчасово окупованій частині Запорізької області підозру від СБУ отримали: Євген Балицький, «голова військово-цивільної адміністрації Запорізької області»; Галина Данильченко, «виконуюча обов’язки мера» Мелітополя; Олександр Сауленко, «голова військово-цивільної адміністрації Бердянська»; Галина Катющенко, «голова центральної виборчої комісії Запорізької області»; Андрій Сігута, «голова військово-цивільної адміністрації Мелітопольського району». Максим Зубарев, «голова Якимівської громади Мелітопольського району».

На тимчасово окупованій частині Херсонської області підозру СБУ отримали: Володимир Сальдо, «голова військово-цивільної адміністрації» області; Кирил Стремоусов, «заступник голови військово-цивільної адміністрації» області; Марина Захарова, «голова центральної виборчої комісії»; Ольга Кулик, «голова територіальної виборчої комісії Генічеського району»; Тамара Мірошниченко, «голова територіальної виборчої комісії Бериславського району»; Олена Саяхова, «голова тимчасової виборчої комісії Каховського району»; ️ Людмила Козлова, «голова тимчасової виборчої комісії Скадовського району».

За словами правоохоронців, підозрюють цих осіб у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня. Лідери західних країн уже заявили, що будь-які російські фіктивні “референдуми” в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати "референдумів".

Читайте також: Зброя та санкції: Україна закликає світ жорстко відреагувати на псевдореферендуми

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на так званий референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

27 вересня Центр протидії дезінформації оприлюднив добірку інформації, що свідчить про методи, якими російські загарбники організовували “голосування” в ході так званого референдуму на тимчасово захоплених територіях щодо входження до складу рф Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. За даними ЦПД, “голосування” на так званому референдумі на тимчасово захопленій території Луганської області відбувалось навіть на передовій, де “військовослужбовці народної міліції”, ніби, “голосували”, не відриваючись від виконання бойових завдань.

Читайте також: Штати ініціюють резолюцію РБ ООН, щоб засудити псевдореферендуми рф в Україні

Крім того, загарбники прозвітували про проміжні результати так званих референдумів про приєднання захоплених територій до рф: фейкові результати “за” склали від 96,97% до 98,19% залежно від регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-