путін не дозволив російським військам відступати із Херсона – ЗМІ

путін не дозволив російським військам відступати із Херсона – ЗМІ

Укрінформ
путін нещодавно відкинув прохання російського військового командування в Україні про відступ із Херсона.

Про це пише Rzeczpospolita з посиланням на New York Times, передає Укрінформ.

Як зазначає американське видання з посиланням на неназваного чиновника американської адміністрації, путін упродовж останніх тижнів почав особисто брати участь у стратегічному плануванні війни в Україні. Одним з його рішень була відмова відступати з Херсона. Цей хід дозволив би росіянам організовано відвести війська за Дніпро, зберігаючи техніку і життя військовим. Утім це було б черговим підтвердженням принизливої поразки путіна і дало б Україні другу велику перемогу за останній місяць.

Як зауважується, Херсон був першим великим містом, яке захопила росія у першій фазі війни, і залишається єдиним обласним центром України, що перебуває під контролем москви. Його здобуття було б великою перемогою Президента України Володимира Зеленського.

Як підкреслюється, путін, який зосередився на перемозі за будь-яку ціну, став більш публічним обличчям цієї війни, і завдяки його рішенням російська армія починає діяти хаотичніше. Відтак, це змусило путіна оголосити про часткову мобілізацію 300 тис. росіян до армії. Це показало, що москва має мало війська, аби продовжувати наступ, потерпає від нестачі сучасного озброєння і не змогла здобути контроль над українським небом.

Як підкреслюється, за лаштунками путін взяв на себе ще більшу роль у воєнних питаннях, ставлячи до відома своїх генералів, що стратегічні рішення на фронті належать саме до нього. Попри те, що він погодився на деякі пропозиції військових, як проведення мобілізації, його активне залучення до стратегічного планування викликало напругу в російській армії.

За американським даними, відмова путіна від відступу з Херсона призвела до зниження морального духу російських військових, які залишилися відрізаними від шляхів забезпечення своїх сил. Ці непорозуміння між кремлем і військовим командуванням показують, наскільки критично важливою є війна на півдні України для обох сторін.

Читайте також: Наразі жодна держава не може судити путіна – посол з особливих доручень МЗС

Американці вважають, що Україна має всі шанси повторити на півдні перемоги, які Київ здобув на північному сході країни. Якщо Україна відтисне російську армію далі на південь, то для росіян опиниться під загрозою сухопутне сполучення між рф й тимчасово окупованим у 2014 році Кримом.

Як зазначається, відхід з Херсона за Дніпро, ймовірно, дав би можливість росіянам зберегти позиції на півдні і більше оперативної свободи у перекиданні військ на схід, північний схід чи відкритті нового фронту на півдні. Тим часом, російські генерали отримали від путіна відповідь, що лише він визначатиме стратегію дій на фронті.

З 24 лютого росія веде повномасштабну війну проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-