В Ізюмі на місці масового поховання ексгумували вже 427 загиблих

В Ізюмі на місці масового поховання ексгумували вже 427 загиблих

Укрінформ
Правоохоронці завершують ексгумацію тіл із місць масового поховання в Ізюмі Харківської області, вже виявлено 427 загиблих.

Як передає Укрінформ, про це заявив перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції Сергій Пантелєєв, повідомляє Нацполіція у Фейсбуці.

“З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну слідчі Національної поліції зареєстрували понад 34 тисячі кримінальних проваджень за фактами вчинення воєнних злочинів. Значну частину поліція зафіксувала під час відпрацювання звільнених від ворога територій Київської, Житомирської, Сумської та Чернігівської областей”, - заявив заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції.

Читайте також: Під Ізюмом влаштували відстійники для розбитої російської техніки

За його словами, поліцейські зосередили зусилля на відпрацюванні, збору та фіксації воєнних злочинів на території Харківської області.

“Серед ексгумованих тіл з місця масового поховання в Ізюмі - 202 жінки, 189 чоловіків та п'ятеро дітей. 11 тіл настільки понівечені, що наразі встановити їх стать неможливо. Також в братській могилі в цьому ж місті виявлено 21 тіло наших військовослужбовців. Більшість виявлених тіл в ході візуального огляду мають ознаки насильницької смерті”, - заявив Пантелєєв.

Він додав, що точна причина загибелі кожного громадянина буде встановлена в результаті додаткових досліджень.

Читайте також: Закатований Ізюм: триває ексгумація загиблих від рук росіян українців

“Загалом на деокупованій території Харківської області поліція виявила понад 460 тіл. Встановлено особи більше третини з виявлених тіл. Робота з ідентифікації наших громадян не припиняється. Всі виявлені тіла спрямовуються для ретельного проведення судово-медичних досліджень. Уже призначено понад тисячу різних досліджень, які допоможуть встановити причини загибелі, а також можливих убивць”, - повідомив Пантелєєв.

У звільнених населених пунктах області продовжують працювати слідчо-оперативні групи Національної поліції.

За його словами, робота проводиться послідовно та системно, щоб задокументувати усі звірства, вчинені військовими російської федерації. Слідчі провели понад 1,5 тисячі оглядів місць вчинення воєнних злочинів.

Читайте також: Під Ізюмом ексгумували вже 146 тіл жертв російської агресії

Крім того, під час відпрацювань звільнених територій Харківщини поліцейські виявили та задокументували 18 місць, де росіяни незаконно утримували та катували українців. Зокрема катівні були у Куп'янську, Ізюмі, Балаклії, Вовчанську, Козачій Лопані, Шевченковому та Огірці.

Пантелєєв також повідомив, що правоохоронці проводять стабілізаційні заходи на звільнених територіях Харківщини, в ході яких вже перевірено причетність понад 2 тисяч осіб до колабораційної діяльності. Інформація у разі підтвердження передається до Служби безпеку України для подальшого розслідування.

Також у Національній поліції вже розроблено реєстр військовослужбовців рф та учасників незаконних збройних формувань так званої “л\днр”, які перебували на території Харківщини та могли вчиняти воєнні злочини. У реєстр внесено інформацію про понад тисячу осіб.

Читайте також: Воєнні злочини в Ізюмі: Франція направить до України нову групу слідчих

Пантелєєв повідомив, що поліція розпочала понад 1,4 тисячі кримінальних проваджень за ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України, 235 особам повідомлено про підозру. Матеріали 138 кримінальних проваджень щодо підозрюваних направлено до суду.

Як повідомляв Укрінформ, 10 вересня українські війська звільнили Ізюм від російських загарбників. Місто перебувало під контролем ворога з початку квітня.

16 вересня Президент Володимир Зеленський заявив, що на місці масового поховання у визволеному Ізюмі виявлено понад 400 тіл, зокрема з ознаками тортур. Серед виявлених загиблих є діти та військові Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-