Авіація ЗСУ вразила 10 районів скупчення ворога, відбиті атаки на кількох напрямках

Авіація ЗСУ вразила 10 районів скупчення ворога, відбиті атаки на кількох напрямках

Дані Генштабу
Укрінформ
Підрозділи Сил оборони України за поточну добу відбили атаки російських військ у районах трьох населених пунктів – Куп’янська, Зайцевого й Новомихайлівки. Авіація ЗСУ уразила десять районів зосередження живої сили й військової техніки ворога.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний Штаб Збройних сил України повідомляє у Фейсбуці.

Так, за даними Генштабу, станом на 18:00 22 вересня війська російської федерації зосереджують зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони України на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції українських захисників уздовж лінії зіткнення, не припиняє ведення повітряної розвідки.

Водночас загарбники продовжують завдавати ударів по об’єктах цивільної інфраструктури й житлових будинках, тероризуючи мирне населення. Авіаційні й ракетні удари загрожують усій території України.

Загалом за добу російські війська завдали чотири ракетні й 17 авіаційних ударів, здійснили понад 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню по військових і цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Унаслідок ворожих ударів постраждала інфраструктура більш ніж 30 населених пунктів, зокрема таких, як Пришиб, Спірне, Веселе, Мар’їнка, Бахмут, Костянтинівка, Нескучне, Полтавка, Єгорівка, Безіменне, Білогірка, Запоріжжя, Кривий Ріг, Первомайськ, Миколаїв, Очаків, Високопілля, Сухий Ставок та Миролюбівка.

На Волинському й Поліському напрямках, за інформацією Генштабу, обстановка суттєвих змін не зазнала.

На інших напрямках противник продовжує вчиняти обстріли, задіюючи танки, міномети й артилерію:

  • на Сіверському напрямку російські війська завдали ударів у районі Шалигиного, Волфиного, Їздецького та Миропільського Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – у районах Глибокого, Стрілечої, Мороховця, Веселого, Сотницького Козачка, Вовчанська, Гатища, Дворічної, Гусинки, Кам’янки, Куп’янська, Артільного, Осинового та Міхуватки;
  • на Краматорському напрямку ворог бив по Богородичному, Яцьківці, Яровій, Тетянівці, Святогірську, Пришибу, Словʼянську, Платонівці, Донецькому, Сидоровому, Закітному, Озерному, Щуровому та Райгородоку;
  • на Бахмутському напрямку під ворожим вогнем перебували Сіверськ, Спірне, Званівка, Миколаївка, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Веселе, Білогорівка, Розівка, Зайцеве, Яковлівка та Майорськ;
  • на Авдіївському напрямку російські війська обстрілювали Красногорівку, Авдіївку, Кам’янку, Опитне, Мар’їнку, Водяне й Новомихайлівку;
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не проводив, водночас бив із артилерії по Микільському, Вугледару, Володимирівці, Пречистівці, Новоукраїнці, Великій Новосілці, Нескучному, Времівці, Павлівці, Малій Токмачці, Гуляйпільському, Залізничному, Полтавці, Новополю та Новосілці;
  • на Південнобузькому напрямку вогневого впливу російськ військ зазнали понад 37 населених пунктів.

Повідомляється, що загарбники вживають спроб утримати ситуацію на тимчасово захоплених територіях України під своїм контролем. Зокрема, у Херсоні, за даними Генштабу, посилюється адміністративно-поліцейський режим, здійснюється перевірка осель і психологічний тиск на місцевих жителів.

Читайте також: Морпіхи за добу знищили гелікоптер Мі-24 та три гармати росіян

Також ворог активізував роботу щодо підготовки та проведення на тимчасово захоплених територіях псевдореферендумів. Так, у населених пунктах Херсонської області представники російської загарбницької влади під приводом якісного розподілу гуманітарної допомоги намагаються отримати від місцевих жителів їхні особисті дані. Триває формування так званих “виборчих комісій”.

Встановлено, що в місті Старобільськ Луганської області окупаційна влада заборонила місцевому населенню залишати місто в період з 23 по 27 вересня. За даними Генштабу, загарбники створюють озброєні групи для обходу помешкань і примусу людей брати участь у “референдумі”. Проводиться підготовка до зйомок пропагандистськими засобами масової інформації сюжетів про нібито “активну участь місцевих жителів у голосуванні”.

На тимчасово захопленій території Запорізької області місцевому населенню за надання паспортних даних й отримання російського громадянства загарбники обіцяють грошову винагороду та побутові прилади.

Українська авіація протягом доби уразила десять районів зосередження живої сили й військової техніки російських загарбників та дві позиції зенітних ракетних комплексів. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони України знищили два ворожі безпілотники.

Читайте також: росіяни активізували на півдні повітряні атаки, застосовують іранські дрони-камікадзе

Зі свого боку українські ракетні війська й артилерія за поточну добу завдали вогневого ураження, зокрема, по чотирьох пунктах управління, двох районах зосередження особового складу та військової техніки, трьох позиціях протиповітряної оборони, позиції артилерії, а також трьох складах боєприпасів ворога.

Як повідомляв Укрінформ, захисники України з 24 лютого по 22 вересня ліквідували близько 55 510 російських військових, також знищили 2236 танків, 4776 бойових броньованих машин, 1341 артилерійських систем та іншу техніку ворога.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-