Перші дні після деокупації: який вигляд має Балаклія та околиці

Перші дні після деокупації: який вигляд має Балаклія та околиці

Фотохроніка війни
Укрінформ
Балаклія стала першим містом, з якого розпочалася масштабна операції Збройних сил України зі звільнення Харківської області.

Як місто та його околиці живуть після деокупації, бачив фотокореспондент Укрінформу.

Російські війська окупували Балаклію 2 березня, про звільнення населеного пункту повідомив президент Володимир Зеленський 8 вересня. А 10 вересня тут офіційно підняли український прапор.

Дорогою до Балаклії – попереджувальні таблички про замінування, розбиті автомобілі, знищена військова техніка, зруйновані мости.

У місті вже відновлено мобільний зв’язок, роботу пошти та поліції. Правоохоронці приймають заяви від жителів і фіксують злочини російських загарбників. Зокрема, у понеділок, 13 вересня, проводилася ексгумація двох убитих місцевих, яких росіяни розстріляли в центрі міста в останні дні окупації.

Читайте також: «Слава Богу, наші повернулися»: як Балаклія зустріла визволення

Тривають слідчі дії і на території відділу поліції, де російські загарбники під час окупації організували штаб, а у підвалі облаштували в’язницю. Тут катували місцевих мешканців.

За словами начальника Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергія Болвінова, загарбники завжди тримали у полоні щонайменше 40 людей, годуючи їх двічі на день тільки кашами. Росіяни шукали через місцевих колаборантів тих, хто служив або мав родичів в АТО. Також визначали людей, які допомагали українській армії.

Читайте також: «Слава Богу, наші повернулися»: як Балаклія зустріла визволення

Сьогодні містяни отримують гуманітарну допомогу, яку в Балаклію через дії російських загарбників не було змоги довозити упродовж чотирьох місяців. 

У звільненому селі Вербівка, що під Балаклією, війська рф зруйнували ліцей, домівки місцевих. Зараз сюди також уже змогли дістатися волонтери, які роздають людям гуманітарну допомогу.

Як повідомлялося, до початку вересня на Харківщині росіянами було тимчасово захоплено майже третину області. Під час масштабного наступу ЗСУ, за даними заступниці міністра оборони Ганни Маляр, уже звільнено понад 300 населених пунктів області, зокрема, міста Балаклія, Ізюм, Куп’янськ, Вовчанськ, селища Великий Бурлук і Дворічна. Близько 150 тисяч українців, які фактично були заручниками росіян, стали вільними від окупації.

Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-