ЗСУ використовують дерев’яні макети HIMARS як «приманку» для росіян - WP

ЗСУ використовують дерев’яні макети HIMARS як «приманку» для росіян - WP

Укрінформ
Україна змушує росію витрачати дорогі високоточні ракети на знищення дерев’яних «приманок», що імітують ракетно-артилерійські системи HIMARS.

Про це повідомляє The Washington Post, передає Укрінформ.

Повідомляється, зокрема, що українські «приманки» неможливо відрізнити від артилерійської батареї через об’єктив російських безпілотників, які передають їх місцезнаходження морським ракетоносцям у Чорному морі, через що російські ракети вражають фіктивні цілі.

Високопоставлений український чиновник, що спілкувався з The Washington Post на умовах анонімності, сказав, що за кілька тижнів використання дерев’яних копій HIMARS у польових умовах росія витратила на них щонайменше 10 крилатих ракет «Калібр», що спонукало Україну збільшити виробництво «приманок» для більш широкого їх застосування.

Читайте також: HIMARS знищили на Херсонщині майже всі великі мости

Минулого місяця міністр оборони росії сергій шойгу наказав своїм генералам надати пріоритет знищенню далекобійних артилерійських систем після того, як вони завдали ударів по ключовим російським лініям постачання. І саме знищенням дерев’яних «приманок» можна частково пояснити бравурні заяви російських військових посадовців про велику кількість, нібито, знищених росією систем HIMARS.

«Якщо росіяни думають, що вони влучили в HIMARS, вони стверджуватимуть, що влучили в HIMARS. Можливо, російські війська завищують свої оцінки після влучань в «приманки», - сказав Джордж Баррос, військовий дослідник з вашингтонського Інституту вивчення війни.

Такої ж думки дотримується і високопоставлений американський дипломат, який спілкувався з Washington Post на умовах анонімності.

«Вони стверджували, що розбили більше HIMARS, ніж ми навіть відправили», - сказав він.

Читайте також: Пекельний серпень: чи усе вирішить битва за південь?

Раніше виконувач обов’язків речника Пентагону Тодд Бріссіл заявив, що жодної ракетної системи HIMARS, які США надали Україні, росіянам знищити не вдалося.

«Ми знаємо про ці останні заяви міністра шойгу, і вони знову явно неправдиві. Що насправді відбувається, так це те, що українці використовують з нищівною точністю та ефективністю кожну з високоточних ракетних систем», - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, ракетно-артилерійські системи HIMARS знищили на Херсонщині майже всі великі мости, відрізавши російським загарбникам шляхи постачання.

Фото: Генштаб (російська ракета "Калібр")

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-