Монастирський розповів The Washington Post, як сказав Зеленському про початок війни

Монастирський розповів The Washington Post, як сказав Зеленському про початок війни

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповів журналістам видання The Washington Post про перші хвилини повномасштабного вторгнення рф в Україну, дзвінок Президенту Володимиру Зеленському та роздачу зброї українцям на початку війни, що стало важливим фактором стримування росіян.

Про це поінформувала пресслужба Міністерства внутрішніх справ України, передає Укрінформ.

За інформацією МВС, кореспонденти американської газети поспілкувалися більш ніж із сотнею людей та днями опублікували статтю, щоб показати справжню відвагу, силу духу та винахідливість українського народу під час зупинення атак рф на підступах до столиці та реконструювати хід битви за Київ.

У відомстві уточнили, що наразі, після пів року неймовірного спротиву українців, фраза «взяти Київ за три дні» - це привід для жартів над «другою армією світу», - але на початку повномасштабного вторгнення рф результат битви за Київ був зовсім непередбачуваний.

«…Було темно. На зв’язку був голова Прикордонної служби України: він повідомив, що його підлеглі б’ються з росіянами у трьох північно-східних областях України», - розповів Монастирський про початок дня 24 лютого.

За словами міністра, він поклав слухавку і зателефонував президенту Зеленському, сказавши йому, що «почалося».

«Зважаючи на те, що атаки йдуть відразу в кількох місцях, це воно», — зазначив посадовець, сказавши Зеленському, що офіційний Київ, схоже, зіткнувся з повномасштабним вторгненням рф в Україну.

Монастирський заявив, що росіяни у перші хвилини завдавали страшних ударів по нашій ППО і страшних ударів по наших військах загалом. «Залишалися 20-метрові вирви, подібних до яких ніхто в житті не бачив», — уточнив Монастирський.

За словами глави МВС, на той момент перед усіма постало питання, як далеко може зайти ворог, «який зібрав сили в такий колосальний кулак».

Серед іншого, Монастирський згадав, як Президент України зібрав своїх головних радників, і що тоді було вирішено, що частина кабінету, зокрема керівники поліції та оборонної сфери, залишиться у Києві, а решта переїде на захід України.

Зазначається, що тоді чиновники з подивом спостерігали за кадрами, знятими системою прикордонного спостереження — як сотні російських танків та іншої бронетехніки прямують в Україну колонами, що нагадало наступи часів Другої світової війни: з Білорусі — на північ, з рф — на схід, з Криму — на південь.

«Уся карта (України – ред.) була червоною і вимагала уваги», — розповів міністр.

Глава МВС України також обговорив з американськими журналістами питання щодо того, що українці різного віку, які ніколи не тримали зброю в руках, кинулися за стволами після того, як упродовж кількох днів після вторгнення рф українська влада вирішила роздати зброю та озброїти потенційний партизанський опір.

«Цей крок став «важливим фактором стримування» як для росіян, так і для потенційних українських перебіжчиків. Адже будь-який український мер, який би задумався про зраду, зрозумів би, що зовні на нього чекають 20 людей зі зброєю, і що «він і його сім'я будуть першими», - сказав Монастирський.

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль узяв участь у церемонії нагородження та вручення відзнак працівникам МВС, Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС, Державної міграційної служби України та Державної прикордонної служби, які відзначилися героїчними діями на службі під час війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-