Спротив окремих громад надихає інші громади та всю Україну - експерти

Спротив окремих громад надихає інші громади та всю Україну - експерти

Укрінформ
Спротив окремих громад показує приклад, мотивує і надихає на спротив окупантам інші громади і всю Україну.

Про це під час круглого столу «Ненасильницький спротив громад окупації» в Укрінформі заявив заступник директора Центру Близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

«Ми маємо приклад, який вплив мав Херсонський опір на тимчасово окуповані громади і на всю Україну. Це мало величезне позитивне значення. Ці дії мотивували, вони були заряджені, вони були підтримкою для дій в інших громадах. Хоча й закінчилися стрільбою, і навіть пораненнями, і супроводжувалися подальшими репресіями», - сказав Данилов.

Читайте також: У Новій Каховці на Херсонщині партизани спалили російський «триколор»

Він наголосив на ролі професійної складової в спротиві. Нагадав про героїчні дії багатьох вчителів, директорів шкіл. Також і роль місцевої влади у Скадовську, Приморську, Мелітополі, Сватовому була дуже важливою і вагомою для громад.

«При всіх спробах знищити соціальний капітал, розділити людей, залякати - попри все громади продовжують існувати. В громадах зберігається ядро, яке вірить, комунікує і продовжує свій спротив на будь-якому рівні. Важливий навіть той мінімальний спротив, який вони собі можуть дозволити з міркувань безпеки», - наголосив Сергій Данилов.

Читайте також: У Мелітополі партизани покарали загарбника, який чіплявся до дівчини

Також він звернув увагу, що такі акції як «Жовта стрічка» виявилися дієвими, спроможними передати меседж та запалити людей.

Своєю чергою конфліктолог Центру Близькосхідних досліджень Дмитро Звонок у ході обговорень наголошував на підтримці спротиву громадян.

1-й момент: треба підтримувати внутрішні маркери ідентичності. Якщо людина вчиняє навіть дуже дрібні дії, воно має право називатися спротивом.

2-й момент: треба шукати способи, як людям допомогти не йти на колаборацію.

3-й момент: це адресна підтримка активістів - хто там залишається і знаходиться під постійним наглядом, хто постійно ризикує.

4-й момент: це привертати увагу до реалій окупації, ми маємо знати і розуміти, що там відбувається.

Останній пункт: це інформування і засоби комунікації. Окупанти намагаються повністю відрізати від України тимчасово окуповані території і дуже важливо, щоб люди отримували потрібну для них інформацію. Важливо мати для них можливість комунікувати між собою і з підконтрольною Україні територією.

Читайте також: росія вдається до колоніальних практик на окупованих територіях - Ташева

Експерти наголосили, що зустрічаються з великою кількістю учасників спротиву в громадах, щоб акумулювати досвід, показати, наскільки він є різноманітним і важливим для всієї України.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-