Зеленський: Ми не зупинимось, поки не звільнимо останній метр нашої землі

Зеленський: Ми не зупинимось, поки не звільнимо останній метр нашої землі

Відео
Укрінформ
Українці битимуться за державність і не зупиняться, доки не звільнять останній метр своєї землі.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час відеозвернення з нагоди Дня української державності, повідомляє Укрінформ.

"Для нас жити в неволі – це не жити, бути залежними – це не бути. Бо несамостійна і невільна Україна – це не Україна. Ми не знаємо слова "рабство". Воно є в наших словниках, але не в наших головах. Ми віддамо останню сорочку, віддамо все, що в нас є, за те, що є в нашому серці. Саме тому ми будемо битися за нашу державність до останнього – останнього подиху, останнього патрона, останнього солдата. Тільки не нашого, а ворожого", – сказав глава Української держави.

Він наголосив, що “ми будемо жити, щоб боротися, і боротися, щоб жити, ми не здамося, допоки не проженемо зі свого дому останнього окупанта, ми не зупинимося, допоки не звільнимо останній метр української землі, ми не заспокоїмося, допоки не визволимо останнє село, останню хату, останню криницю, останню вишню, останню вербу”.

Зеленський переконаний, що буде тільки так. “Бо для нас і для окупанта все це має зовсім різні, полярні значення. Те, що для них – мішені, для нас – святині. Те, що для них невідомі назви на карті, для нас – місця, знайомі з дитинства", – додав Президент України.

Зеленський підкреслив, що російські загарбники виконують злочинні накази, а українці – свій священний обов‘язок.

"Ми б‘ємося за різне, тож і фінал цієї битви для кожного буде різним. За значенням і навіть за звучанням. По-русски — это провал спецоперации. Українською – перемога у війні. Ось чому вона буде. Ось чому буде наша держава", – наголосив Зеленський.

Він привітав українців із Днем хрещення України-Русі, із Днем державності України.

Читайте також: Україна відзначає День державності

"Великий народе великої держави, яка існувала з давніх-давен, яку з давніх-давен намагалися і поневолити, і знищити. Чимало хто й чимало разів. І яка з давніх-давен не дозволяла цього зробити. Ніколи й нікому. Держава, в якій почалася історія християнства Східної Європи, коли 1034 роки тому її охрестив великий князь Київський Володимир. Держава, в якій почалась історія незламності, якою зараз захоплюється вся Європа й цілий світ. Це наша держава. Наша країна. Це Україна", – розпочав звернення Зеленський.

Він зауважив, що історія державотворення України налічує тисячі років, але тільки цього року українці вперше відзначають День української державності. Президент наголосив, що українському народові не потрібні салюти і помпа, аби показати, яке значення для нього має власна державність.

"Сьогодні ми захищаємо її зі зброєю в руках. 155 днів поспіль. Можна сказати, що для нас День державності – це кожен день. Кожен день ми б’ємося, аби кожен на планеті нарешті зрозумів: ми не колонія, не анклав, не протекторат, не губернія, не еялет чи коронний край, не частина чужих імперій, не "землі у складі", не союзна республіка, не автономія, не провінція, а вільна, самостійна, суверенна, неподільна й незалежна держава", – підкреслив глава Української держави.

Зеленський коротко окреслив основні історичні події, які лягли в основу державотворення України, та констатував: "Всі етапи історії державності України, її захисту та боротьби за неї можна описати одним реченням: ми були, є і будемо! Будемо, бо наша держава має неймовірних синів і доньок, які стали на її захист".

Читайте також: День української державності під час війни набуває особливого значення – посол Британії

Президент відзначив, що мільйони українських воїнів боронять Україну під іменами своїх предків з відповідальністю перед ними. У цьому контексті він зазначив, що українці відчувають підтримку предків - усіх поколінь борців за самостійну Україну.

"Наші бійці обороняють Україну на землі, на воді, у повітрі. Наші предки боронять її з небес. А всі вони разом – наші янголи. Наші янголи мають крила, але під крилами зброя. Ми ніколи не дістаємо її першими, але якщо нападають на наш дім, стоїмо до останнього. Бо, втрачаючи власну державу, будь-який народ втрачає передусім не територію, не гектари й не квадратні кілометри суші або акваторії. Втрачаючи власну державу, народ втрачає власне лице, власне ім‘я, свою самобутність, ідентичність, пам‘ять, а з ними – своє серце й душу. І це для нас набагато страшніше за ворожі армії, літаки, ракети і танки", – додав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, День української державності встановлено Указом Президента від 24 серпня 2021 року. Ця пам'ятна дата акцентує увагу на спадкоємності України від держави Володимира Великого з її столицею в Києві. Саме тому для відзначення Дня державності була обрана дата 28 липня, коли в Україні відзначають також День хрещення Руси-України: введення християнства стало цивілізаційним вибором і зумовило історичний зв'язок українських земель із Європою.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-