Громадян Киргизстану вербують до ПВК «Вагнер» на війну в Україні – ЗМІ

Громадян Киргизстану вербують до ПВК «Вагнер» на війну в Україні – ЗМІ

Укрінформ
Громадян Киргизстану та інших країн Центральної Азії вербують для участі у війні в Україні на боці росії у складі ПВК «Вагнер».

Про це повідомляє Радіо Азаттик із посиланням на розслідування громадського фонду "МедіаХаб", передає Укрінформ.

За інформацією "МедіаХабу", у соцмережах почали з'являтися оголошення про вербування мешканців країн Центральної Азії, зокрема Киргизстану та Узбекистану, до російської приватної військової компанії "Вагнер". Це робиться під виглядом набору працівників до ПОП (приватні охоронні підприємства) у росії.

В оголошеннях зазначено, що від претендентів вимагатимуть "охорону промислових об'єктів у віддалених регіонах росії". Коли журналісти зателефонували роботодавцям, їм було запропоновано іншу роботу – "виконання завдань у зоні спецоперації" – із винагородою у 240 тисяч рублів. При цьому йшлося про те, що організація, яка здійснює найм, працює заради інтересів міноборони рф, проте "жодних компенсацій у разі каліцтва не передбачено".

Читайте також: Як іде в росії прихована мобілізація: у ГУР розповіли деталі

Претендентам пропонувалося приїхати до Молькіна Краснодарського краю. Раніше під час журналістських розслідувань було встановлено, що там розташована база "ПВК Вагнера". Телефонний номер, з якого надсилався опис вакансії та умови, також, за інформацією журналістів, належить ПВК.

Радіо Азаттик зазначає, що відомо про загибель в Україні не менше двох громадян Киргизстану. Руслан Полотов і Аманбек Курбанбаєв воювали на боці російських військ, але як вони туди потрапили і хто їх наймав – невідомо. Участь громадян Киргизстану у збройних конфліктах в інших країнах вважається в країні кримінальними злочинами.

Раніше ЗМІ повідомляли, що ПВК Вагнера веде набір найманців на війну в Україні. У той же час російська влада офіційно не визнає існування цієї організації, хоча про неї та її бійців активно пишуть прокремлівські ЗМІ та Телеграм-канали.

Читайте також: У росії вербують на війну за допомогою порталів для пошуку роботи - Delfi

У російських регіонах проходить кампанія з вербування добровольців на війну в Україні, проте йдеться про офіційне укладання ними контракту з міноборони, і таким добровольцям чи їхнім сім'ям обіцяно допомогу у разі їхнього поранення чи загибелі.

Як повідомлялося, Збройні сили України з 24 лютого до 25 липня ліквідували близько 39 700 російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-