СБУ зібрала докази ядерного тероризму росіян у Зоні відчуження

СБУ зібрала докази ядерного тероризму росіян у Зоні відчуження

Відео
Укрінформ
Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази того, що підрозділи збройних сил росії, які здійснили силове захоплення об’єктів Чорнобильської АЕС та контролювали їх у період з 24 лютого до 31 березня, вчинили акт ядерного тероризму.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

Попри те, що реактори не працюють, підприємство залишається величезним комплексом із трьома сховищами відпрацьованого ядерного палива та низкою майданчиків з радіоактивними відходами. росія перетворила ЧАЕС на свою тимчасову військову базу, чим грубо порушила Женевську конвенцію, яка прямо забороняє вчиняти напади на ядерні об’єкти в умовах збройного конфлікту, наголосили у СБУ.

Загарбники також порушили норми ядерної безпеки: пошкодили приміщення та замінували територію; унеможливили регулярний зовнішній моніторинг радіації та безперервне постачання запасних частин, палива і витратних матеріалів; утримували персонал у стресових умовах, збільшуючи вірогідність професійних помилок.

Читайте також: ЧАЕС розірвала зв’язки з москвою і перейшла до Паризького центру ядерних операторів

Як повідомляв Укрінформ, 1 липня у прокуратурі Київської області поінформували, що правоохоронці встановили 37 російських військових, яким інкримінують злочини на Київщині. Серед підозрюваних - двоє генерал-майорів росгвардії. Один із них безпосередньо керував операцією із захоплення державного спеціального підприємства “Чорнобильська АЕС”, інший керував операцією з незаконного утримання персоналу станції під контролем військ рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-