У Білому домі розповіли, як планують використати програму ленд-лізу для України

У Білому домі розповіли, як планують використати програму ленд-лізу для України

Укрінформ
У Білому домі прокоментували, як планують використати програму ленд-лізу для України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки.

«Наразі ми ставимо в пріоритет безпекову допомогу для України, за яку їм пізніше не потрібно буде повертати кошти», - відповів посадовець Білого дому на запит видання.

Він додав, що програма ленд-лізу передбачає повернення коштів за отриману техніку, тоді як інші програми, за якими США постачають допомогу Україні, як то USAI (Ініціатива сприяння безпеці в Україні) та програма президентських повноважень, не передбачають повернення коштів.

Останні поставки американського озброєння в Україну відбуваються за цими програмами. Наразі Адміністрація президента США використовує для них кошти, які виділив Конгрес. Йдеться про пакет на суму в 40 мільярдів доларів, більш ніж половина з якого закладені на військову допомогу та супутні витрати. Ці кошти потрібно витратити до кінця фіскального року в США, який припадає на кінець вересня.

Своєю чергою координатор Ради з нацбезпеки і стратегічних комунікацій Джон Кірбі в інтервʼю «Голосу Америки» додав, що адміністрація все ще розглядає повноваження, які надає програма ленд-лізу.

«Ми вдячні Конгресу за цей законодавчий акт. Його було ухвалено на двопартійній основі, і це чітко вказує на те, наскільки члени Конгресу цінують підтримку, надану Україні, і хочуть впевнитись, що ми можемо і надалі це робити», - сказав Кірбі.

Читайте також: Ленд-ліз і український ОПК

Як повідомлялося, Президент США Джо Байден 9 травня затвердив закон S. 3522 про ленд-ліз та захист демократії в Україні – 2022, який дозволить задіяти програму прискореної допомоги Україні з боку Сполучених Штатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-