Бойовий медик: Давно не бачив у наших військових кульових поранень, майже всі - від снарядів

Бойовий медик: Давно не бачив у наших військових кульових поранень, майже всі - від снарядів

Фото
Укрінформ
Медик 80-ї окремої десантно-штурмової бригади до повномасштабного вторгнення рф працював хірургом у Львові. Тепер на передовій в день забирає 10-15 поранених.

Про це повідомляє у Фейсбуці 80 ОДШБр, передає Укрінформ.

«Буває, що вдень ми забираємо з передової по 10-15 військовослужбовців. Ти стоїш на точці евакуації і щохвилини можуть привезти тобі 300-го хлопця. Ти в постійній невизначеності, що це буде – грудна клітка, живіт, голова; постійно на адреналіні. В першу фазу війни в нас частіше траплялись кульові поранення, йшов ближній бій з кулеметами, автоматами. Зараз я давно не бачив кульових поранень. Практично всі - від артилерійських снарядів, РСЗВ і таке подібне», - розповідає медик бригади Андрій.

До війни він працював хірургом у Львові. Планові операції, спокійна робота. Після повномасштабного вторгнення росії відправив сім’ю за кордон, а сам пішов у військкомат.

«Багато з нас, зокрема я - мобілізовані люди, які тримали автомат багато років тому на військовій кафедрі. Тобто, не маючи спецпідготовки, ми зараз виконуємо все те, що мали б робити бойові медики, працюємо віддано, забули про вихідні. Я не знаю коли субота, коли понеділок. Ми працюємо постійно: вночі, так - вночі, вдень, так - вдень, 24/7, так - 24/7», - каже лікар медроти.

За його словами, евакуація з лінії фронту йде в два етапи: «З «нуля» привозять бойові медики. Ті, що на батальйон працюють, інші стоять у другій лінії, в точці евакуації. Забирають поранених, стабілізують, надають первинну хірургічну допомогу і евакуюють в госпіталь. Автомобілі медиків прошиті кулями та осколками. Самі вони втомлені, але впевнені у собі».

Виживання військового залежить першочергово від швидкості евакуації. Та перед цим боєць, або його побратим повинен вміти надати першу допомогу.

«Найбільш поширене ураження наших військових - акубаротравма (контузія) – це, коли поруч із військовим пролітає міна, або снаряд. За рахунок вибухової хвилі уражається 90 відсотків всіх військових». При контузіях особливо нічим не допоможеш. Єдине, коли ти чуєш «приліт» вчасно треба сховатись в бліндаж, чи окоп», - зауважує військовий медик.

І додає, що рівень медичних знань бійців, що на початку війни, що зараз кардинально відрізняється. Та найбільше надихає бойовий дух військових 80-ї бригади.

«У нас були бійці, які з початку війни отримали вже третє поранення. Отримали поранення, пройшли короткий курс реабілітації, повернулись в підрозділ - і так кілька разів. Ці люди - просто непереможні», - каже Андрій.

Читайте також: Позивний «Мауглі», фотокореспондент Укрінформу, бойовий медик ЗСУ

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня на східному напрямку військовослужбовці 80-ї окремої десантно-штурмової бригади за добу знищили 12 танків російської армії. Наступна група танків була спалена за допомогою РПГ, NLAW, і “Джавеліна”. Ще два - підбила артилерія.

Фото: 80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-