HIMARS, «Краби» і «Три сокири»: ЗСУ шлють «привіти» росіянам від іноземних друзів

HIMARS, «Краби» і «Три сокири»: ЗСУ шлють «привіти» росіянам від іноземних друзів

Фотохроніка війни
Укрінформ
На озброєння української армії надходить сучасна потужна іноземна техніка і зброя. Вона допомагає бійцям бути мобільнішими та стріляти максимально точно з чималої відстані по позиціях російських загарбників.

Пропонуємо подивитися, який вигляд сьогодні має парк артилерії 155-мм калібру, що завдяки іноземним партнерам України постійно поповнюється під час повномасштабного вторгнення рф.

За інформацією міністра оборони України Олексія Резнікова, тисячі військовослужбовців Збройних сил України з квітня місяця пройшли підготовку до застосування і експлуатації озброєння та військової техніки іноземного виробництва.

«На сьогодні вони (українські бійці – ред.) вже опанували артилерійські системи калібру 155 мм М777, FH-70, САУ М109, CAESAR та PzH 2000, РСЗВ M142 HIMARS, САУ «Краб», а також значну кількість бойових броньованих машин М113, FV-103, Bushmaster, Senator, Mastiff, Husky та Wolfhound», – зазначив Резніков.

Найлегша у стрілковій когорті від іноземних партнерів – американська гаубиця М777, яку українські військові називають «Три сокири»: швидко прийшов, нарубав ворога – і вмить пішов. Це високоточна далекобійна зброя, яка сьогодні інтенсивно працює по всій лінії фронту. З цих 155-мм гаубиць успішно знищуються передові командні пункти противника, склади з боєприпасами та пально-мастильними матеріалами, скупчення ворожої техніки, артилерійські батареї противника.

Гаубиця М777 здатна робити максимально 5 пострілів за хвилину на дальність до 24 кілометрів звичайними снарядами, далекобійними – до 30 км.

Нищать ворога на передовій і європейські причіпні саморухомі гаубиці FH70 калібру 155-мм. Завдяки напівавтоматичному завантажувачу снарядів навчений екіпаж може робити до шість пострілів за хвилину, майже через кожні 10 секунд. Дальність ураження – теж 24-30 км залежно від типу артилерійських снарядів.

У FH70 є власний двигун Volkswagen об’ємом 1700 куб. см, який живить гідравліку гармати під час переведення її в бойовий стан або згортання. Крім того, цей двигун дає змогу FH70 переміщуватися самостійно, без тягача на дальність до 20 км на низькій швидкості. Тобто FH70 причіпна, але все ж таки саморухома гаубиця.

M109 – американська самохідна артилерійська система, що перебуває на озброєнні армії США та низки інших країн світу. Має безліч модифікацій. Може стріляти калібром 155 мм різними типами снарядів на відстань до 30 км.

На передовій в Україні успішно працюють гаубиці Caesar від Франції. Це самохідна артилерійська установка нового покоління. Вона дає можливість уражати противника на віддалі 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю. На цій відстані розташовується артилерія, резерви, пункти управління противника. Їх знищення знижує наступальний потенціал ворога.

САУ Caesar – на колісному шасі, що робить їх мобільними і маневреними. Установка обладнана автоматизованою системою самоприв’язування і самонаведення на ціль. Має достатньо високу швидкострільність – п’ять пострілів за хвилину – та високу кучність стрільби. Може використовувати декілька типів боєприпасів калібру 155 мм, які застосовуються у країнах НАТО. А також має броньовану кабіну.

Як повідомляють у Генеральному штабі ЗСУ, українські артилеристи швидко опанували нові САУ, фактично за 2-3 години. 

Боляче «кусають» загарбників на сході самохідні артилерійські установки Krab, які Україні передала Польща.

Для виробництва польської національної САУ використовується ліцензійна башта від британської самохідної гаубиці AS90. Довжина ствола – 52 калібри. За шасі обрано південнокорейську платформу від САУ K9 Thunder. Ефективна дальність вогню становить 30 км, а максимальна – 40 км. Ці гаубиці можуть робити до шести пострілів за хвилину.

Також Збройні сили України отримали командирські машини до цих артилерійських систем.

Наприкінці червня українська артилерійська родина поповнилася першими німецькими самохідними артилерійськими установками Panzerhaubitze2000 з підготовленими українськими екіпажами. Ця САУ стала шостим видом артилерії 155-мм калібру, який посилює нашу оборону. Стала на позиції на східних рубежах.

За інформацією Міноборони, німецькі гаубиці мають чимало переваг. Серед них швидкострільність, точність, ефективне використання боєприпасів, мінімальний час на ураження цілі та відхід з бойової позиції.

У Panzerhaubitze2000 автоматична зарядна система та високий рівень автоматизації всіх систем. Дальність пострілу стандартним боєприпасом – 30 км.

Читайте також: Пекельна кухня: як ЗСУ «смажать» русню

Також наприкінці червня українські бійці отримали на озброєння американську ракетну артилерійську систему M142 HIMARS, призначену для тактики стріляй-і-тікай. На відміну від більшості радянських реактивних систем залпового вогню, які використовують некеровані боєприпаси, HIMARS має в арсеналі керовані високоточні ракети з дальністю ураження до 80 км, а ракета MGM-140 ATACMS – 300 км.

Система стріляє 227-мм ракетами з GPS-керуванням і випускає до 6 ракет за раз або одну балістичну ракету ATACMS. Шасі РСЗВ може розвивати швидкість до 100 км/год. Інша особливість – система стріляє досить тихо, як порівняти з радянськими аналогами.

HIMARS дає більше свободи у виборі позицій, бо військові впевнені, що завдяки супутниковій навігації ракета влучить точно в ціль. Тож уже не бояться, що на траєкторії польоту можуть бути населені пункти і ракета спрацює нештатно.

Російські пропагандисти вже почали активно поширювати повідомлення про нібито знищення на фронті американської артилерійської системи. Однак у Сухопутних військах Збройних сил України запевняють, що це не відповідає дійсності.

«Реактивні системи HIMARS, надані американськими партнерами, постійно завдають нищівного удару по стратегічно важливих пунктах противника, що призводить до колосальних втрат серед техніки, особового складу та забезпечення окупаційних військ», – йдеться в офіційній заяві на сторінці в Фейсбуці

Зброя від іноземних партнерів в руках українських воїнів допомагає ставати їм ефективнішими та наближати перемогу над російськими загарбниками.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-