Півтора місяця без зв’язку: дружини полонених захисників Азовсталі звернулися до Червоного Хреста

Півтора місяця без зв’язку: дружини полонених захисників Азовсталі звернулися до Червоного Хреста

Укрінформ
Дружини та родичі полонених захисників Маріуполя, з меткомбінату «Азовсталь», майже півтора місяця не мають зв’язку з ними, не мають жодної інформації, де і в яких умовах перебувають їх чоловіки. Вони просять Червоний Хрест допомогти їм сконтактувати з полоненими.

Про це жінки повідомили на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Катерина Прокопенко - дружина командира полку «Азов» Дениса Прокопенка - заявила: «На сьогодні, на жаль, я не чула голос Дениса вже майже півтора місяця. Я й гадки не маю, де він, чи про нього знають, чи турбуються, чи має він належні умови і чи не зазнає тортур».

Її підтримала Марина Кравцова - дружина командира загону «Ведмеді», яка повідомила, що, згідно з Міжнародною Женевською Конвенцією, що захищає права полонених, родичі всіх військовополонених мають право знати місцезнаходження кожного полоненого бійця і мають право на листування, як мінімум, двічі на тиждень. «Але вже минуло півтора місяця, як в мене не має жодної інформації про мого чоловіка, як і в більшості родин наших героїв, які знаходяться у полоні», - сказала Кравцова.

Дружина Прокопенка нагадала, що Україна дотримується Женевської Конвенції: будує спеціальні табори для військовополонених, а тіла загиблих російських військових зберігає у вагонах-рефрижераторах. Вона зазначила, що "ворог у нас цинічний, і його зброя – це якраз порушення правил Женевської конвенції", але жінка сподівається на Міжнародний Комітет Червоного Хреста, який за свої дії, особливо під час Другої Світової війни, отримав бездоганну репутацію.

«Майже три місяці Денис боронив Маріуполь, а разом із ним - весь цивілізований світ з його суспільними договорами та механізмами його утримання. Він виконав своє завдання, тепер ми маємо виконати своє завдання – врятувати його життя та життя його побратимів - захисників Маріуполя та Азовсталі… Коли я з ним спілкувалася до виходу з Азовсталі, він тоді відповів, що згідно з Женевською Конвенцією повинен бути регулярний зв’язок з бійцями і в ідеалі – це відеозв’язок. Коли російські солдати потрапляють у полон до нас – ми надаємо їм цю можливість. У нас такої можливості наразі немає», - констатувала Прокопенко.

Читайте також: Моніторингова місія ООН не має інформації щодо долі захисників «Азовсталі»

Вона також нагадала, що до українських полонених двічі на тиждень має приїжджати представник Червоного Хреста для слідкування за умовами, за станом здоров’я, слідкувати за тим, щоб не було тортур. «Їм (бійцям з Азовсталі – ред.) це пообіцяли. На цих умовах вони залишили Азовсталь. …Ми цього не маємо. Червоний Хрест нікому не передзвонював…Виникає питання – чи справді залучений тут Червоний Хрест і чи справді він слідкує за дотриманням Женевської Конвенції?», - сказала жінка.

Висловлюючи прохання всіх дружин та родичів полонених українських бійців з Азовсталі, вона наголосила, що ситуація, яка сталася із захисниками Азовсталі, є нестандартною, і тут повинен втручатися Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

«Ситуація, яка взагалі сталася із захисниками Азовсталі, є нестандартною, ми всі це розуміємо. І ми знаємо, що невирішуваних питань у світі немає. Ми закликаємо Червоний Хрест знайти це нестандартне рішення і врешті-решт потрапити на територію перебування наших бійців», - наголосила Катерина Прокопенко.

Вона та її спільники з Асоціації родин захисників Азовсталі попросили журналістів та весь цивілізований світ «не забувати про наших бійців та постійно наголошувати на дотриманні всіма Женевської Конвенції».

«Наша сьогоднішня війна – це не війна двох країн. Це війна двох світів. Війна дикості проти людяності, війна невігластва проти культури, війна хаосу проти цивілізації», - підкреслила Прокопенко, а Кравцова звернулася до світової спільноти відреагувати на те, що відбувається сьогодні з українськими полоненими, які захищали Маріуполь та свою Батьківщину.

Читайте також: Україна працює над поверненням захисників Маріуполя – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, 29 червня відбувся найбільший обмін полоненими: Україна звільнила 95 захисників Азовсталі, загалом – 144 військових. Серед них 43 військовослужбовці полку «Азов».

Більшість звільнених українців мають важкі ушкодження: вогнепальні та осколкові поранення, вибухові травми, опіки, переломи, ампутації кінцівок. Всі вони отримують належну невідкладну медичну та психологічну допомогу.

Координаційний штаб продовжує свою роботу з повернення усіх полонених захисників.

6 червня Президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами повідомляв, що у полоні знаходяться більше 2,5 тис. українських військовослужбовців із Азовсталі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-