ЄСПЛ вимагає від рф не допустити страти засуджених у Донецьку британців

ЄСПЛ вимагає від рф не допустити страти засуджених у Донецьку британців

Документ
Укрінформ
Євроейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв рішення щодо вживання тимчасових заходів у справах двох британців, які були засуджені до страти в окупованому Донецьку.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі з посиланням на отриманий пресреліз суду.

“Європейський суд з прав людини вирішив застосувати тимчасові заходи у справах “Піннер проти росії та України” та “Аслін проти росії та України” (заяви № 31217/22 та 31233/22) щодо двох громадян Великої Британії, які є військовослужбовцями Збройних сил України, які здалися російським військам під час останніх бойових дій і були засуджені до смертної кари у так званій “Донецькій народній республіці”, - йдеться у пресрелізі.

У рішенні суду зазначається, що суд, зокрема, вказав, що уряд рф, відповідно до правила 39 (тимчасові заходи) Регламенту Суду, повинен забезпечити, щоб смертної кари щодо заявників не було проведено; забезпечити належні умови їх утримання; надати їм будь-яку необхідну медичну допомогу та ліки.

ЄСПЛ також закликав уряд України забезпечити, наскільки це можливо, дотримання прав заявників, передбачених Європейською конвенцією з прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, так званий “суд” в тимчасово окупованому Донецьку 9 червня засудив до смертної кари полонених іноземних добровольців, що воювали на боці України – громадян Великої Британії Шона Піннера і Ейдена Асліна та підданого королівства Марокко Саадуна Брагіма. Їх звинуватили у “найманстві” та “в скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення так званого конституційного ладу “днр”, не визнаного ніким, окрім рф. Окупанти дали іноземним захисникам України місяць на оскарження цього “рішення”.

Читайте також: Нікчемне, незаконне, небезпечне: судилище над полоненими в так званій «днр» очима юристів

Женевські конвенції 1949 року забороняють будь-які незаконні акти, у тому числі залякування чи бездіяльність щодо військовополонених, та зобов’язують до гуманного поводження з військовослужбовцями, які перебувають у полоні. Недотримання відповідних визнаних норм міжнародного гуманітарного права є серйозним порушенням Конвенції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-