Верещук: Близько 350-400 тисяч депортованих до рф українців хочуть повернутися додому

Верещук: Близько 350-400 тисяч депортованих до рф українців хочуть повернутися додому

Укрінформ
Близько 350-400 тисяч громадян України, яких російська федерації примусово вивезла, хочуть повернутися на Батьківщину.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

«Ми знаємо про щонайменше 350 -400 тисяч людей, які б хотіли і за певних умов могли б повернутися в Україну. Ми сфокусували свою увагу саме на них. Хочемо і можемо їм допомогти», - сказала Верещук.

За її словами, Державна міграційна служба у співпраці із Мінреінтеграції розробила проєкт урядової постанови та форму тимчасової посвідки на повернення українців. «Вона включатиме процес ідентифікації. Все відпрацьовано. Ми розуміємо, як ми будемо ідентифікувати таких осіб та найголовніше, ми розуміємо, як ми будемо верифікувати осіб, які приїхали», - сказала віцепрем'єр-міністр.

Водночас вона зазначила, що влада не виключає, що за такою процедурою на територію України спробує потрапити й ворог. «Для цього є СБУ, є спеціальні служби. Ми виходимо з того, що до нас їдуть громадяни України, але можливі різні випадки. Для цього є спецслужби. Вони будуть працювати так, як належить», - запевнила Верещук.

Читайте також: Депортованих громадян без документів можуть ідентифікувати на кордоні – ДПСУ має бази даних

Як повідомлялося, 28 червня уряд підтримав пропозицію відомства щодо запровадження посади Уповноваженого з питань ВПО — ключової посадової особи в державі, яка захищає права переміщених громадян.

Уповноважений матиме статус заступника міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та координуватиме формування і реалізацію державної політики щодо внутрішнього переміщення.

Найближчим часом відбудеться призначення на цю посаду.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-