Злочини росіян в Україні: ООН зафіксувала 28 випадків сексуального насильства

Злочини росіян в Україні: ООН зафіксувала 28 випадків сексуального насильства

Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини задокументувала 28 випадків сексуального насильства, скоєного у різних районах України під час окупації російськими військами, але реальні масштаби подібних порушень ще встановлюються.

Про це заявила голова Місії Матільда Богнер на презентації у середу, 29 червня, нової доповіді Управління ООН з прав людини щодо України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Богнер висловила велику стурбованість випадками сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Водночас вона зауважила, що через активні бойові дії, руйнування каналів звернення по допомогу у відповідні служби, масові переміщення та стигму, пов’язану з сексуальним насильством, масштаби порушень поки не зрозумілі.

“Станом на сьогодні ми перевірили та підтвердили 28 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, зокрема випадки зґвалтування, групового зґвалтування, катувань, примусу до публічного роздягання та погроз сексуального насильства. Вони відбулися у різних районах України, зокрема Київській, Чернігівській областях та у місці тримання під вартою в російській федерації”, - сказала Богнер.

За її словами, у перевірених Місією випадках жертвами зґвалтувань переважно були жінки.

“Але є й інші форми сексуального насильства, де чоловіки стають жертвами. Зазвичай це відбувається у контексті катувань і тримання під вартою. Це може бути погрози сексуального насильства або навіть фактичне насильство”, - зауважила голова Місії.

Вона додала, що Моніторингова місія ООН продовжує вивчати заяви, які до них надходять. Водночас Богнер зауважила, що за нинішніх умов та з огляду на рівень стигматизації постраждалі часто не хочуть або не можуть повідомляти про такі злочини.

Читайте також: ООН задокументувала страти цивільних росіянами у понад 30 населених пунктах України

Як зазначалося на презентації, доповідь охоплює період з 24 лютого по 15 травня. Представлені дані ґрунтуються на інформації, отриманій в результаті 11 виїздів на місця, відвідувань трьох місць тримання під вартою, 517 інтерв’ю з жертвами та свідками порушень прав людини, а також на інших джерелах інформації.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-