Металобрухт «аналогов нєт»: виставка розбитої російської техніки на Михайлівській

Металобрухт «аналогов нєт»: виставка розбитої російської техніки на Михайлівській

Фотохроніка війни
Укрінформ
На Михайлівській площі Києва вже місяць триває виставка знищеної в боях військової техніки російської федерації «Війна за Незалежність України – 2022».

Як змінювалася експозиція та які емоції вона викликає у відвідувачів, дивіться у фоторепортажі Укрінформу.

Експозиція оборони сьогодні містить десяток зразків металобрухту, на який Збройні сили України перетворили вчорашню гордість росії. Це танки Т90 і Т72, самохідна гаубиця «Мста-С», бронеавтомобіль підвищеної захищеності «Тайфун-К», машина радіоелектронної боротьби «Ртуть-БМ», причіпна гаубиця Д-30А, а ще невеликий набір бронетехніки та ракет.

Щонайменше три одиниці з виставленого – унікальні, з російського озброєння класу «аналогов нєт».

За місяць своєї роботи у центрі столиці виставка постійно змінювалася і доповнювалася. Першими тут встановили танк Т-72БЗ, бойову машину десанту БМД-2, рештки корпуса бойової машини десанту БМД-4М зі складу танкової роти 31-ї гвардійської парашутно-десантної бригади зс рф. Усі – знищені на території аеропорту «Антонов» в районі Гостомеля.

Звідти ж – відірвана башта від бойової машини десанту БМД-4М ворога.

Поруч розташувалася станція перешкод радіопідривникам СПР-2М «Ртуть-БМ» збройних сил росії. Саме ця машина радіоелектронної боротьби залишила жителів Бучі, Ірпеня та інших населених пунктів Київщини без мобільного зв’язку, заглушивши його.

Потім до цього ряду експонатів виставки додали бронеавтомобіль підвищеної захищеності КамАЗ-63968 «Тайфун». Те, що від нього залишилося, розташувалося майже впритул до пам'ятника княгині Ользі, святому апостолу Андрію Первозваному та просвітителям Кирилу і Мефодію, які зараз «одягнені» в захисні «обладунки» від можливих обстрілів.

Це універсальний бронеавтомобіль підвищеної захищеності на оригінальному шасі. Належить до машин класу MRAP (захист від мін та засідок), частина сімейства бронеавтомобілів «Тайфун», що розробляється кооперацією з понад 120 підприємств.

КамАЗ-63968 «Тайфун» – частина нового етапу в розробленні російської автотехніки для збройних сил. Його називають найбільш захищеним російським бронеавтомобілем і гордістю оборонно-промислового комплексу рф. Але, як показали Збройні сили України, дарма.

«Гордість» росіян, попри свою всезахищеність, вигоріла вщент після вдалого влучання українських бійців у районі міста Тростянець Сумської області у березні. Разом із нею тоді було знищено й іншу російську бойову техніку.

Імовірно, цей КамАЗ-63968 «Тайфун» належав до складу 96-ї окремої розвідувальної бригади зс рф.

У районі міста Суми був знешкоджений ще один сьогоднішній експонат виставки на Михайлівській площі – сучасний російський основний бойовий танк Т-90А з двигуном В-92С2 потужністю 1000 кінських сил.

Станом на червень 2022 року російські війська втратили не менше 19 танків Т-90А від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Представлений у центрі Києва належав до 1-ї гвардійської танкової армії.

На цій модифікації танка Т-90 була встановлена ​​зварена башта з динамічним захистом проти бронебійного підкаліберного снаряда. Однак жодні вдосконалення вціліти машині не допомогли.

Читайте також: Уже не бойова: у Києві показують знищену російську техніку

Ще на Михайлівській площі показали дві знищені російські гаубиці: 122-мм причіпну Д-30А і 152-мм самохідну «Мста-С», знищену на Сумщині.

Загалом російські війська втратили щонайменше 27 гаубиць Д-30 і понад 50 самохідних гаубиць «Мста-С» від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Самохідна артилерійська установка потрапила на виставку навіть зі снарядом, який вже не становить загрози. Усі представлені в експозиції зразки техніки і зброї перевірили на безпечність фахівці. Щоправда, все ж залишається ймовірність травмуватися об гострі краї, про що говорять таблички на експонатах.

Але це не зупиняє охочих «дослідити» техніку, тож підходять максимально близько, пробують відкрити ті елементи, які ще рухаються. Особливо популярна причіпна гаубиця Д-30А на прізвисько «Жаба», ствол якої повертається в сторони. Тут завжди чимало малечі.

На виставку українці часто приходять сім’ями. Менші діти зі своєю безпосередністю пробують перевірити техніку на міцність, старші – дивуються розмірам і розмаїтості представлених експонатів.

Деякі дорослі роблять селфі на тлі знищеної техніки ворога, інші – тамують сльози біля понівечених цивільних автівок. Таких тут дві: одна зі слідами від обстрілів, друга вигоріла вщент. На цих автомобілях українці намагалися евакуюватися зі своїх домівок під час наступу російських військ. Однак тих не спинили навіть написи діти, й по машинах вівся вогонь на ураження.

Останнім експонатом виставки став російський «Панцир-С1» – елемент системи протиповітряної оборони армії загарбників. Він тут серед найбільших і найдорожчих – два місяці тому ще коштував 20 мільйонів доларів. А зараз завдяки ЗСУ став металобрухтом.

Це самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс наземного базування, призначений для знищення повітряних цілей. Для цього в його арсеналі є чотири спарені 30-мм гармати (1400 снарядів боєкомплект) та 12 керованих ракет класу «земля-повітря».

Також «Панцир-С1» може вести вогонь по наземних малоброньованих одиницях техніки. Однак щонайменше 7 таким зенітним ракетно-гарматним комплексам завдяки вправності українських воїнів жодне із бойових завдань уже не до снаги. Представлений на виставці в Києві був знищений у районі села Вишеньки Чернігівської області.

Через певний час техніку з Михайлівської площі організатори планують прибрати – спостерігатимуть за реакцією відвідувачів експозиції, яких тут не бракує ні у вихідні, ні в будні. Уже зараз деякі з них сприймають представлені зразки як фотозону. Сюди приходили випускники шкіл, автори контенту для соцмереж, поціновувачі селфі, записували відео скейтбордисти. Натомість інші зацікавлено роздивляються експонати й бачать у них міць українською армії.

«Ходімо звідси, така собі фотозона», – говорить жінка своїм супутникам. Ймовірно, малася на увазі атмосфера напруженості та загрози, яка панує у повітрі. Та й зовнішній вигляд обгорілої техніки, на перший погляд, не личить цій місцевості. Однак знешкоджена зброя росіян показує, від якої навали заліза нас захищає українська армія, демонструє її вправність і те, що гаряча фаза війни в Україні триває. І просто «піти звідси» в українців вже не вийде, бо на нашу землю напав загарбник і нам її захищати.

Знайомство з виставкою супроводжується дзвонами Михайлівського собору, які грають і «Ой у лузі червона калина», і «Як тебе не любити, Києве мій!».  «Україна переможе, інакше й бути не може», – думаєш, дивлячись на те, з чим ворог прийшов сюди і на що його «аналоговнєтну» техніку перетворюють ЗСУ. Однак ціна боротьби за свободу буде висока.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-