Фіксування пошкоджених об'єктів: в Україні з'явився онлайн-проєкт «Карта руйнувань»

Фіксування пошкоджених об'єктів: в Україні з'явився онлайн-проєкт «Карта руйнувань»

Укрінформ
В Україні з'явився ще один діджитал-інструмент для фіксування наслідків російського вторгнення — «Карта руйнувань», на якій візуалізовано постраждалі від бойових дій об’єкти інфраструктури.

Про це повідомив на пресконференції голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик, передає кореспондент Укрінформу.

Зазначається, що онлайн-мапа вже містить інформацію про понад 1500 зруйнованих або пошкоджених цивільних об’єктів інфраструктури: будинків, шкіл, церков, стадіонів тощо. На широкий загал портал, створений у перші дні війни, запрацював після висновку Міністерства оборони, що розміщена на ньому інформація не шкодить безпеці.

“На сайті встановлений лічильник, і він жодного дня не зупинявся. Кількість об'єктів на мапі далека від реального обсягу руйнувань, але ми не ставимо за мету охопити всі-всі будинки та споруди, а обираємо найбільш наочні приклади», — наголосив Миткалик.

Візуалізація є особливістю «Карти руйнувань», адже окрім точної адреси та координат, вона містить світлини постраждалої будівлі до руйнації та в реальному часі, що, на думку авторів проєкту, краще від будь-яких статистичних даних заохочує аудиторію підтримувати Україну.

Читайте також: Відшкодування збитків від війни: в Україні створять комісію з міжнародних позовів

За словами заступника міністра інфраструктури з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолія Комірного, ця карта, як і інші ініціативи громадських активістів та установ, стане допоміжним інструментом для створення більш повної картини завданих Україні збитків, особливо там, де не можна перевірити достовірність заявки — на захоплених або щойно визволених територіях.

“Держава має не тільки фіксувати такі об'єкти, а й робити їх юридично значущими для майбутнього відшкодування. В середині липня ми запустимо перший етап реєстру пошкодженого майна, коли буде можливість додавати туди висновки комісій органів місцевого самоврядування. І тоді ми почнемо бачити дійсний обсяг руйнувань… Такі інструменти, як «Карта руйнувань», дуже нам допомагають і роблять картину повнішою, особливо там, де не можемо перевірити достовірність заявки”, — сказав Комірний.

Інформація на мапі розміщується двома мовами — українською та англійською, адже, за задумом авторів, вона орієнтована передусім на закордонних користувачів, які можуть долучатися до фандрейзингової платформи United24 і переказувати кошти в тому числі на відбудову України.

За словами Миткалика, після закінчення війни інформацію з «Карти руйнувань» об‘єднають із інтерактивною «Картою ремонтів» - ще одним проєктом «Антикорупційного штабу» з відслідковування руху бюджетних коштів на ремонти державним коштом.

Як повідомлялося, за даними Київської школи економіки, станом на кінець травня прямі збитки економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури через повномасштабне вторгнення росії вже перевищують 105,5 млрд доларів, загальна сума збитків інфраструктури оцінюється у межах 564-600 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-