Майже дві третини дітей в Україні через війну залишили домівки - ЮНІСЕФ

Майже дві третини дітей в Україні через війну залишили домівки - ЮНІСЕФ

Укрінформ
Майже дві третини дітей в Україні є внутрішньо переміщеними особами або залишили межі України, ховаючись від війни.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це повідомила на брифінгу у вівторок регіональний директор ЮНІСЕФ по Європі та Центральній Азії Афшан Хан.

«Цифри приголомшують… - сказала вона. - Майже дві третини дітей України є переміщеними особами – чи то всередині країни, чи то через кордон як біженці. Діти змушені залишати будинки, друзів, іграшки та цінні речі, членів родини... Ця нестабільність позбавляє дітей майбутнього, травми і страх можуть мати довгострокові наслідки для їхнього фізичного й психічного здоров'я».

Вона зазначила, що під час війни, за даними Управління Верховного комісара з прав людини, 277 дітей загинули, ще 456 отримали поранення – переважно внаслідок застосування росією вибухових речовин у районах міської забудови. За її словами, такі обстріли вбивають та калічать дітей і не дають їм змоги повернутися до нормального життя у власних домівках.

Хан також нагадала, що зафіксовано 256 обстрілів медичних установ, пошкоджено тисячі шкіл.

Щонайменше 1,4 млн чоловік на сході країни не мають доступу до проточної води, зазначила вона.

На сьогодні ЮНІСЕФ, за її словами, забезпечив понад 2 млн осіб медичними препаратами та доступом до питної води. Ремонт шкіл є пріоритетом для ЮНІСЕФ та уряду, аби діти могли повернутися до безпечного змішаного навчання у вересні, підкреслила Хан.

Читайте також: ЮНІСЕФ запустив проєкт про усиновлення і прихисток дітей без батьків – Зеленська

Вона розповіла, що провела минулий тиждень в Україні, де «спілкувалася з дітьми та родинами, постраждалими від війни, дивилася, як на місці працюють структури ЮНІСЕФ з наданням гуманітарної допомоги, зустрічалася з представниками влади, колегами з ООН та партнерськими організаціями».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-