Де ахіллесова п’ята російської «оборонки»

Де ахіллесова п’ята російської «оборонки»

Укрінформ
Контроль над санкціями розкриє блеф росії щодо виробництва нею технологічної зброї 

Історично так склалося, що сусід-окупант України страждає на манію величі, а де москва не може досягнути реальних результатів, їх просто вигадують. Одна з таких сфер – озброєння та військова техніка (ОВТ). З початку російсько-української війни у 2014 році, в росії активно почали хизуватися наявністю сильної наукової бази та можливістю створення провідного технологічного озброєння. Крім того, тоді ж таки, через санкції, в кремлі було прийнято рішення взяти курс на заміщення імпорту товарами, виробленими в рф. Але чи готова росія сама створювати технологічну зброю і що робити світові, щоб цього не сталося?

ЗАХІДНІ ЧИПИ В РОСІЙСЬКОМУ ОЗБРОЄННІ

У ході протистояння російській армії у повномасштабній війні Збройним Силам України вдалося ліквідувати, конфіскувати та дослідити чималу кількість озброєння загарбників. Як виявилося, багато з ОВТ, що вважалися «гордістю нації», просто не змогли б функціонувати без іноземних комплектуючих. Так, наприклад, за інформацією з відкритих джерел, вся електроніка та двигуни в російському багатофункціональному безпілотному комплексі «Орлан-10» є імпортними комплектуючими. «Орлан-10» оснащують чіпами програмованої логічної матриці (Field-Programmable Gate Array) із США, японськими двигунами, швейцарськими модулями навігації. Крім того, відомо про деякі китайські комплектуючі. А вже в травні цього року волонтер Павло Кащук повідомив про те, що на Сході було виявлено «Орлан-10» 2022 року випуску, оснащений французьким військовим тепловізором.

Орлан-10
Орлан-10

Що цікаво, таких прикладів чимало. Як повідомляють дослідники з американського Інституту Роберта Лансінга, російський оптико-електронний нічний далекомірний бінокль 2019 року випуску містить компас швейцарської компанії Vectronix. Крім того, пристрій використовує тепловізійну матрицю Ulis Pico виробництва французької компанії Lyndred. Також у захоплених російських сучасних військових радіостанціях Р-168-5УТ-2 виявили мікросхеми американського виробництва. До того ж, у ході співпраці з французьким виробником електроніки Thales до 2020 року було модифіковано понад тисячу російських танків. Ба більше, компанія Thales також оснастила навігаційними системами 60 російських винищувачів Су-30СМ. У боєприпасах для РСЗВ «Торнадо» також використовуються компоненти із США для навігації, а славнозвісна російська система ППО «ТОР-М2» обладнана осцилятором у комп'ютері, який розроблено у Великобританії.

Навіть у крилатих ракетах 9М727, що запускаються з комплексу «Искандер-К», використовуються шість із семи з’єднань, що забезпечують передачу даних через теплозахисний екран системи керування ракетою американського виробництва, йдеться в дослідженні Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI).

У травні на запрошення СБУ до України приїжджали американські фахівці з метою проведення незалежного аналізу російської техніки. Вони виявили, що майже вся техніка, яку було проінспектовано, містила деталі від іноземних компаній.

«Передові російські системи озброєння та комунікацій побудовані на основі західних чипів», – зазначив Демієн Сплітерс, один із фахівців неурядової організації Conflict Armament Research, яка ідентифікує та відстежує зброю й боєприпаси.

У свою чергу, український експерт із роботизованих систем, генеральний директор приватної компанії «Інфоком ЛТД» Едуард Троценко так коментує розробки росіян у сфері робототехніки: їх реального застосування в Україні не видно, а багато з них – фейки. Крім того, він вважає, що росії потрібне десятиліття, щоб створити власне виробництво сучасної техніки загалом.

«Ті напрацювання, які були – вже загублені. Щоб створити щось нове, у них немає кадрів. У такому стані як зараз у росії не буде майбутнього», – пояснив він.

Але ж за рахунок чого «виживає» армія рф?

КОНТРОЛЬ ЗА САНКЦІЯМИ ЗРОБИТЬ РОСІЮ «БЕЗЗУБОЮ»

Незважаючи на війну в Україні та санкції 2014 року, іноземні партнери продовжували продаж компонентів військового призначення в рф. За інформацією Investigate Europe, росія імпортувала летальну зброю з Франції, Німеччини, Італії, Австрії, Болгарії, Чехії, Хорватії, Фінляндії, Словаччини та Іспанії щонайменше до 2020 року на суму 346 мільйонів євро.

Після 24 лютого санкцій стало ще більше. Це навіть посприяло зупиненню єдиного в рф танкового заводу. Також призупинив свою роботу російський виробник зенітно-ракетних комплексів «Ульяновський механічний завод». Є надія, що західні партнери зрозуміли серйозність питання. Але наразі найважливіше – не наявність санкцій, а контроль. За словами Президента України Володимира Зеленського, Україна намагається впливати на спроби Росії обійти санкції.

«Ми дуже серйозно ставимося до санкцій. Вважаємо, що це потужна зброя, зброя без крові, це людяна, економічна та сучасна зброя. Я не хочу, щоб була фраза «санкції проти Росії не працюють». Вони працюють, коли вони конкретно впроваджені, і коли ми всі не даємо їх обходити. Хтось хоче, коли ніхто не бачить, на цьому заробляти. Санкції повинні впроваджуватись постійно, на повну і має бути контроль виконання санкцій», – сказав Зеленський в інтерв’ю Financial Times.

Деякі партнери України вже почали робити певні кроки, аби унеможливити обхід санкцій росією. Так, наприклад, Британія посилює механізм покарання за порушення санкцій. Офіс реалізації фінансових санкцій (OFSI) Великої Британії з 15 червня не повинен буде доводити, що компанії або особи, які порушують санкції, запроваджені країною, знали або мали знати, що вони йдуть усупереч правилам. Важливо, що ця норма стосується й обмежень, які запроваджені проти росії після її вторгнення в Україну.

Президент США Байден під час свого візиту на завод Lockheed Martin в Алабамі, де виробляються переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin, закликав спільноту унеможливити доступ росії до напівпровідникових технологій, тому що, на його переконання, напівпровідники відіграють важливу роль в оборонному виробництві.

 Фото: AL.com
Фото: AL.com

У світі вже існують Вассенаарські угоди, що контролюють звичайне озброєння та високі технології в країнах з нестабільними політичними режимами, а також є й режим контролю ракетних технологій – неформальна асоціація країн, які домовилися дотримуватися відповідних правил у галузі нерозповсюдження ракетного обладнання та технологій подвійного призначення. Контроль за санкціями – один із шляхів, який може допомогти світові в боротьбі з росією.

Отже, аби зробити росію «беззубою» та залишити без високотехнологічного озброєння, світові потрібен якісний контроль над санкціями. В такому разі, країні-агресору доведеться задовольнятися застарілою радянською технікою, тому що часу і технологій в рф не вистачає. Це питання вкрай важливе не тільки для нашої держави, але й для всього світу, адже після України може бути Польща чи Литва, незалежність якої російські можновладці вже поставили під сумнів

Дмитро Бадрак

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-