Вісьмом солдатам рф оголосили про підозру через смерть цивільних на Чернігівщині

Вісьмом солдатам рф оголосили про підозру через смерть цивільних на Чернігівщині

Укрінформ
Правоохоронці оголосили про підозру 8 військовослужбовцям збройних сил російської федерації через смерть 10 цивільних осіб у Чернігівській області в березні.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

За процесуального керівництва ОГП та Чернігівської обласної прокуратури встановлено і заочно повідомлено про підозру ще восьми військовослужбовцям зс рф у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

"За даними слідства, військові збройних сил рф під час захоплення села Ягідне Чернігівського району протягом березня 2022 року помістили і насильно утримували у підвальному приміщенні школи у нелюдських умовах понад 300 місцевих жителів, серед яких 77 дітей. При цьому підозрювані погрожували жителям села застосуванням зброї і завдавали тілесних ушкоджень. Перед тим, як помістити людей до підвалу, загарбники примушували їх роздягатися надворі догола у присутності інших мешканців села за мінусової температури повітря", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Встановили особи дев’ятьох росіян, які влаштували «підвал смерті» у Ягідному

Унаслідок утримання цивільного населення у нелюдських умовах – без доступу до свіжого повітря в задушливому просторі, без освітлення в повній темряві, без забезпечення питною водою та їжею, в антисанітарних умовах з 9 по 28 березня померло 10 цивільних осіб.

"Водночас, військовослужбовці зс рф забороняли здійснювати захоронення померлих у кількості, менше п’яти осіб, а за порушення цієї заборони відкривали вогонь із вогнепальної зброї по цивільних, які були вимушені ховатися у виритих могилах", - зазначили в ОГП.

Читайте також: «Концтабір Ягідне»: смерть і життя в селі на Чернігівщині

Прокуратура раніше оголосила про підозру першому військовослужбовцю зс рф у вчиненні цього злочину.

Наразі встановлюються інші російські військові, причетні до злочинів проти мирного населення.

Як повідомлялося, російські військові використовували 350 заручників у Ягідному як живий щит.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-