«Концтабір Ягідне»: смерть і життя в селі на Чернігівщині

«Концтабір Ягідне»: смерть і життя в селі на Чернігівщині

Фотохроніка війни
Укрінформ
Ягідне на Чернігівщині стало синонімом пекла на землі. Його тут влаштували російські загарбники під час окупації села, зігнавши місцеве населення в підвал школи.

Як живе Ягідне за два місяці після звільнення, бачив фотокореспондент Укрінформу.

Тут досі триває розмінування. Працівникам ДСНС у цьому допомагає відомий чотирилапий сапер – пес Патрон

На території села залишається знищена російська техніка.

Село Ягідне розташоване за 140 км на північ від Києва, неподалік державного кордону України з білоруссю. Росіяни окупували його на другий день повномасштабного вторгнення й почали обладнувати там бліндажі, мінували територію – навіть городи місцевих жителів. 

Людей же близько місяця – з 3 по 31 березня – утримували у підвалі Ягіднянської філії Куличівської загальноосвітньої школи Іванівської сільради. Приміщення навчального закладу загарбники зробили своїм штабом.

Тож фактично понад 350 місцевих, яких ворог загнав у тісне приміщення площею 197 кв. м, стали живим «щитом» для російських військових.

Наймолодшому заручнику було півтора місяця, найстаршому – 93 роки. 

Читайте також: російські військові використовували 350 заручників у Ягідному як живий щит

Зараз місцеві демонструють підземелля, в якому минули наймоторошніші дні їхнього життя, щоб світ бачив воєнні злочини, на які пішла рф для знищення українців.

На дверях концтабору ХХІ століття жителі села вели календар, а поруч – писали імена загиблих. Праворуч – прізвища людей, які тут же померли, ліворуч – тих, кого росіяни розстріляли.

У підвалі через нелюдські умови – відсутність достатнього простору, санітарних умов, доступу до повітря, їжі, води – померли 10 літніх людей. Також встановлено, що сімох жителів села загарбники розстріляли.

Поруч зі страшними написами та літочисленням на стінах підземного житла сотень людей – дитячі малюнки. Загалом тут перебувало 77 дітей, зокрема 5 немовлят.

У Ягідному росіяни пошкодили майже всі будинки мирних жителів: 148 зі 180 домівок, а 16 зруйнували вщент.

Але місцеві потроху відновлюють свої оселі, повертаючись до життя.

Престур для журналістів у Ягідне був організований пресслужбою ДСНС.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Читайте також: Як на долоні: наслідки «руского міра» з висоти пташиного польоту

Наприкінці березня – на початку квітня населені пункти Київської, Сумської та Чернігівської областей були визволені від російських загарбників.

Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-