Вербування та використання дітей на війні є одним із шести порушень, які вчиняє рф - Міноборони

Вербування та використання дітей на війні є одним із шести порушень, які вчиняє рф - Міноборони

Укрінформ
Вербування й використання дітей є першим із шести серйозних порушень проти дітей, проте росія не зупиняється перед такими діями у війні з Україною, вербуючи та використовуючи як українських, так і власних дітей та підлітків.

Про це у Фейсбуці повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, передає Укрінформ.

"Вербування й використання дітей — перше із шести серйозних порушень проти дітей, яке росія вчиняє під час міжнародного збройного конфлікту, спричиненого її агресією проти України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вербування і використання дітей прямо заборонені міжнародним правом. Це - норма 136 звичаєвого міжнародного гуманітарного права; спільна стаття 3 Женевських конвенцій 1949 року; стаття 77 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів; стаття 38 Конвенції про права дитини; Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.

Читайте також: Понад 900 тисяч українських дітей виїхали до країн ЄС - МВС

Також вербування і використання дітей заборонені національним правом України - стаття 30 Закону України «Про охорону дитинства»; стаття 438 Кримінального кодексу України.

До того ж як нагадують в Департаменті юридичного забезпечення Міністерство оборони України, вербування та використання дітей заборонені національним правом росії. Це федеральний закон «Про основні гарантії прав дитини в російській федерації».

«Усі зазначені вище норми міжнародного права є обов’язковими для виконання російською федерацією. Однак це не заважає агресору цинічно порушувати їх як проти українських дітей, так і проти своїх власних», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Поліція розслідує 393 провадження щодо злочинів росіян, від яких постраждали 588 дітей

Зокрема СБУ встановлений факт, коли спецслужби російської федерації за допомогою смартфон-ігор використовували українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів (блокпостів, транспортних шляхів тощо).

Генпрокуратурою України встановлений факт, коли представники збройних сил російської федерації в одному з окупованих населених пунктів залучали підлітка до розвідування позицій ЗС України, а також охорони та патрулювання населеного пункту.

Окрім того, 20 березня міністр оборони російської федерації підписав наказ «Про організацію залучення членів військово-патріотичного громадського руху «Юнармія» до проведення спеціальної операції на території України», який передбачає підготовку звітності потенційного людського резерву у віці 17-18 років для залучення до бойових дій у складі окупаційної армії — факт, встановлений Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

Читайте також: Щодня в Україні гинуть дві дитини та четверо отримують поранення - ЮНІСЕФ

«Видання вищезгаданого наказу безперечно свідчить про наявність намірів росії залучити дітей до безпосередньої участі у бойових діях проти України... На жаль, Римський статут Міжнародного кримінального суду воєнним злочином визнає лише набір або вербування дітей віком до 15 років у склад національних збройних сил або їхнє використання для активної участі у бойових діях (пункт b, xxvi, стаття . Однак хто знає, коли росія опуститься і до цього?», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що керівництво Міністерства оборони України та Збройних Сил України засуджують порушення норм міжнародного права військовим і політичним керівництвом та військовослужбовцями російської федерації, а також вимагають поважати міжнародне право та припинити вчинення міжнародних злочинів.

1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, Департамент юридичного забезпечення Міністерство оборони України розпочинає кампанію про висвітлення шести видів злочинів проти дітей під час збройних конфліктів.

Фото: mil.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-