Ленд-ліз іще попереду, зараз Україна отримує грантову зброю від США - Маркарова

Ленд-ліз іще попереду, зараз Україна отримує грантову зброю від США - Маркарова

Укрінформ
Вся зброя, яку зараз отримує Україна від Сполучених Штатів, є грантовою, ленд-ліз – це четвертий інструмент, над яким зараз працює українська влада.

Про це заявила посол України у США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

«Вся зброя, яку ми отримуємо зараз, - це фактично грантова зброя. Це не ленд-ліз, це ми отримуємо прямими виділеннями бюджету або президентськими виділеннями. Це означає, що нам просто передають зброю, або через дві програми - так звані USAID і FMF, за якими Америка купує зброю і нам передає», - сказала дипломат.

Маркарова зауважила, що ленд-ліз – це четвертий інструмент, який Україна може задіяти і над яким влада зараз працює.

Читайте також: США не планують передавати Україні зброю для потенційного ураження території рф - Байден

Посол зауважила, що зараз завданням Києва є максимально швидко визначитись і вибрати те, що надається як грантова допомога.

«Це (грантова допомога – ред.) безповоротна допомога, тобто це зброя, яку Сполучені Штати дарують нам, і звичайно, ми тримаємо в голові і працюємо дуже активно над тим, що могло би бути предметом саме цього використання інструменту ленд-лізу», - підсумувала дипломат.

Читайте також: Рєзніков розповів про результати зустрічі «Рамштайн-2»

Як повідомлялося, президент США Джо Байден 9 травня затвердив закон S. 3522 про ленд-ліз та захист демократії в Україні – 2022, який дозволить задіяти програму прискореної допомоги Україні з боку Сполучених Штатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-