Родичі евакуйованих з «Азовсталі» військових наразі нічого про них не знають

Родичі евакуйованих з «Азовсталі» військових наразі нічого про них не знають

Укрінформ
Родичі військових, евакуйованих з Маріуполя із меткомбінату «Азовсталь», наразі нічого про них не знають і зв’язку з ними немає.

Про це вони повідомили на брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ.

Так, Сандра Кротевич, сестра начальника штабу, першого заступника командира полку «Азов» майора Богдана Кротевича, заявила: «Я хочу звернутися як до українських медіа, так і до закордонних медіа, щоб ви дійсно не мовчали. Вся ця евакуація – це не повернення додому, хлопці не вдома. Де вони, що вони, в яких вони умовах, ми не знаємо».

Сандра додала, що на зв’язок він не виходив.

«Останній зв’язок був з братом як раз в той день, коли їх вивозили з Азовсталі… Останній раз він написав о 5-й ранку, що після обіду зв’язку, можливо, більше не буде. Тому зі мною зв’язку не було і, наскільки мені відомо, – з іншими теж не було», - сказала Сандра.

Її підтримали всі присутні на брифінгу родичі військових, які були на Азовсталі та боронили Маріуполь.

Дружина одного із бійців полку «Азов» Наталка Зарицька розповіла, що з нею чоловік останній раз зв’язувався 17 травня і більше зв’язку з ним не було.

«Чоловік мені крайній раз подзвонив 17 травня. Наразі невідомо, що з ним, де він, чи живий він, чи не закатований, чи не піддається тортурам…Вже майже два тижні я не отримую від нього жодної звістки», - сказала вона.

Жінка підкреслила, що у Женевській конвенції чітко прописане, що рідні повинні комунікувати з тими, хто знаходиться в полоні чи під контролем ворога.

З нею, додала Зарицька, спілкувалися з Червоного Хреста, але теж ніякої відповіді на свої запитання вона від представників цієї організації не отримала.

«Мені телефонували від Червоного Хреста днів десь 4-5 тому і просто повідомили, що просто зафіксували факт його виходу з заводу «Азовсталь», але на всі мої запитання – чи живий, в якому стані, мені жодної інформації не надали. Чоловік казав, що це буде територія, підконтрольна російської федерації. Наразі я нічого про чоловіка не знаю від 17 травня», - сказала вона.

Її підтримала Коротевич, та наголосила, що всі родичі дуже сподіваються, що російська сторона буде поводитись з полоненими згідно з Женевською конвенцією, згідно з міжнародним правом, так як поводиться весь час Україна з військовополоненими російської федерації.

Читайте також: Інформація про захисників «Азовсталі» секретна через переговорний процес – Маляр

На запитання журналістів, чи відомо родичам про те, що бійців, евакуйованих з Азовсталі, начебто перевезли до Чечні, Коротевич відповіла: «Стосовно того, кого вивезли з бійців у Чечню – це елементи російської пропаганди, про такі випадки нам невідомо, нам ніхто не повідомляв. Наскільки нам відомо, – ніхто нікого не вивозив, вони знаходяться там, де їх перевезли з Азовсталі станом на той день, коли було вивезення».

Як повідомлялося, більше 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу "Азовсталь".

Президент Володимир Зеленський заявив, що до перемовин про виведення українських бійців з Азовсталі залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

Фото: PAP/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-