Шольц переконаний, що путін не виграє війну проти України

Шольц переконаний, що путін не виграє війну проти України

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц вважає, що необхідно зробити все можливе, аби розв'язана росією жорстока війна проти України якнайскоріше завершилася.

Про це політик заявив на Давоському економічному форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Найбільшим викликом для всіх нас, який переслідує вдень і вночі, є жорстока війна, яку росія розв'язала проти України… Мене та мільйони людей у Європі та всьому світі турбує також питання, чи не розгорається зараз війна, яка виходить за рамки війни в Україні. І як ми можемо підтримати громадян України у захисті їхнього суверенітету… Ми повинні щодня дбати про те, щоб зробити все можливе, аби ця жахлива війна якнайскоріше завершилася», - заявив канцлер.

Читайте також: У РНБО розповіли, як кремль через італійського генерала шантажує світ ядерним ударом

Він також наголосив: «Наша позиція є абсолютно чіткою: путін не повинен виграти цю війну. І я впевнений, що він її не виграє».

У цьому зв'язку Шольц зауважив, що всі стратегічні цілі путіна вже провалилися.

Політик запевнив, що Німеччина допомагає Україні зброєю, у тому числі важкою. При цьому, за його словами, союзники роблять усе, щоб НАТО не стала стороною війни, що означало би пряме зіткнення між ядерними державами.

Читайте також: російські командири «злили» інвестиції путіна в армію - Міноборони Британії

За словами Шольца, йому зрозуміло, що «путін усерйоз буде готовий вести мирні переговори лише тоді, коли зрозуміє, що не може зламати захист України». При цьому, зауважив канцлер, путіну має бути зрозуміло, що миру під диктовку кремля не буде: цього не прийме ані Україна, ані Захід.

Очільник уряду ФРН також наголосив, що 24 лютого стало поворотним моментом в історії, коли ядерна велика держава намагається перекроїти кордони за допомогою сили. За його словами, путін хоче повернутися до такого світового порядку, в якому сильні вказують іншим, що правильно, та не беруть до уваги такі поняття, як суверенітет і право на самовизначення тощо. На переконання Шольца, «це – імперіалізм», намагання відкинути світ у часи, коли війна, насильство були єдиним інструментом політики.

Читайте також: Україна має сама визначати свої військові цілі та кордони, заявляють у Берліні

Зараз, за його словами, на кону стоїть система міжнародного співробітництва. Як зазначив політик, росія намагається показати свою значущість військовими засобами з жахливими наслідками, очевидцями яких є весь світ.

Жорстокість путінської війни вражає, але вона ще міцніше згуртувала українців і партнерів, зазначив канцлер. За його словами, путін недооцінив єдність, з якою G7, НАТО, ЄС відреагують на агресію. Вже зараз, переконаний глава німецького уряду, ціна війни для кремля величезна і щодня зростає.

Як повідомляв Укрінформ, у Давосі 22-26 травня проходить Всесвітній економічний форум (WEF), який є щорічним місцем зустрічі світової політичної та бізнесової еліти.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-