Битва під Києвом увійде в підручники з військової історії - експерт

Битва під Києвом увійде в підручники з військової історії - експерт

Укрінформ
Спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, ветеран збройних сил США Ден Райс вважає, що битва з росіянами під Києвом увійде в підручники з військової історії.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

“Українські Збройні сили дали путіну відсіч. Я думаю, що битва під Києвом увійде в підручники з військової історії”, - сказав Райс.

Він вважає, що російські війська провалили досягнення головної мети – взяти Київ, відправити уряд у вигнання і сказати, що «вигнали нацистів».

“Вони зазнали невдачі, і я не думаю, що вони можуть зараз захопити Київ, хіба якщо подвоять чи потроять сили. Але, на мій погляд, вони усвідомлюють, що не зможуть перейти в наступ без значних втрат, не зможуть досягти цієї мети”, - переконаний експерт.

Читайте також: На Київщині загарбники зруйнували понад 4,5 тисячі житлових будинків

На його думку, переломним моментом у війні стала битва на північ від Києва – у Мощуні та Ірпені: “росіяни навіть не підозрювали, що їх чекає такий серйозний бій, і залишалися на автотрасах - на цих чотирьох шляхах підходу. Це дало українцям можливість прицільно бити по них із протитанкової зброї, саме це вони й робили. Думаю, десь 2000 танків та іншої броньованої техніки було знищено протитанковими ракетами – легкими протитанковими засобами, «Джавелінами», - сказав експерт.

Читайте також: Українські спартанці: як 80 бійців не дали ворогу прорватися до Києва через село Мощун

Також, за словами Райса, на північ від Києва були підірвані всі мости – знову ж таки, урок, засвоєний у Криму. “У Криму мости не підривали, бо думали, що вони будуть потрібні при поверненні назад. Але треба було підірвати ті мости, щоб зупинити росіян”, - додав він.

“Тепер же всі мости були підірвані. Росіяни застрягли на трасах, а потім їх просто знищили із протитанкової зброї”, - констатує експерт, згадуючи при цьому випадок, коли в Ірпені батальйон впорався із 30-ма тисячами росіян.

“Це точно має увійти у підручники. Вони побороли набагато більшу силу”, - наголосив він.

Читайте також: рф готує провокації на Донеччині за «бучанським сценарієм» - ЦПД

На думку Райса, прорахунок росії у тому, що вона зіштовхнулася з однією з найкращих армій в Європі. “Жодна країна в Європі не має стільки бойового досвіду, як Україна. За останні кілька років рівень її озброєння зріс”, - додав він.

Також прорахунком путіна експерт вважає те, що “він не усвідомлював, що виступає проти країни, яка готова воювати і битиметься на смерть, і багато українців вже загинули”.

Райс визнає, що у країни немає усього, що їй потрібно, але Україна отримала чудове озброєння, зокрема протитанкове, зенітне, певну кількість засобів радіоелектронної боротьби, дронів. Проте, за його словами, потрібно набагато більше.

Читайте також: Поставки зброї в Україну вигідні країнам НАТО – радник Залужного

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Її війська обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл. На тимчасово захоплених територіях росіяни влаштували терор. Сили оборони України протистоять російським військам і завдають їм великих втрат. За даними Генштабу, ЗСУ з 24 лютого по 19 травня ліквідували близько 28 500 російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-