Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Девіз операції – «Українські герої потрібні Україні живими!»

Девіз операції – «Українські герої потрібні Україні живими!»

Укрінформ
Про здійснення домовленостей з порятунку українських бійців – захисників Маріуполя

Переговори про це велися ще з березня, а останні два-три тижні – дуже інтенсивно і конкретно саме щодо евакуації з «Азовсталі». Судячи з різних даних, у цих переговорах брали участь міжнародні організації (ООН, Міжнародний комітет «Червоного Хреста»), можливо, і деякі країни-посередники. Навіть російські джерела заявляли про жорстку позицію України на цих переговорах. Ми не знаємо деталі домовленостей, але, судячи з контексту, йдеться про складну і поетапну процедуру обміну захисників Маріуполя на російських полонених.

Як завжди у нас деякі коментатори в соціальних мережах почали розганяти «зраду». Вони б це робили в будь-якому випадку. Якщо б не було цих домовленостей, тоді б казали, що героїв Маріуполя кинули на смерть і нічого не зробили для їх порятунку. Щодо військового шляху звільнення Маріуполя, то, на превеликий жаль і на думку абсолютній більшості військових експертів, зараз це просто не реально. Зверну увагу на інше: розганяти «зраду» зараз – в інтересах ворога, і це може зірвати виконання і без того складних домовленостей.

Безумовно, є чималі ризики зриву цих домовленостей. Росіяни можуть діяти вкрай підступно, казати одне, а робити прямо протилежне. Ми це вже неодноразово бачили, від трагедії Іловайська до самого факту російського вторгнення в Україну 24 лютого. Але, якщо є шанс на порятунок героїв Маріуполя, то його треба використати. «Українські герої потрібні Україні живими»! Це слова Президента Зеленського, тому в лапках. Думаю, що ці слова можуть стати девізом цієї складної спецоперації. Будемо сподіватися, що вона завершиться успішно.

Володимир Фесенко

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-