Міндовкілля порівняло забруднення повітря через війну з роком роботи металургійного підприємства

Міндовкілля порівняло забруднення повітря через війну з роком роботи металургійного підприємства

Укрінформ
Міндовкілля розробило Методику, за якою розраховуватимуть обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від російських бомбардувань, а також розмір завданої такими викидами шкоди.

Про це, як передає Укрінформ, повідомляє Урядовий портал.

Як зазначається, відповідна Методика розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди набула чинності 29 квітня. Вона зареєстрована у Мін’юсті і опублікована в Офіційному віснику України.

«Ворожі снаряди щодня влучають у нашу критичну інфраструктуру та житлові будинки. Окупант обстрілює українські нафтобази, хімзаводи та інші промислові об’єкти. Все це спричиняє значні загоряння та призводить до забруднення атмосферного повітря небезпечними речовинами. Обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за час ведення бойових дій на території України вже можна прирівняти до викидів одного металургійного підприємства за весь рік роботи», - прокоментував міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Читайте також: В Україні внаслідок воєнних дій рф зафіксували понад 100 випадків екоциду

Окрім значної шкоди таких викидів для довкілля та людей, це ще й мільйони гривень завданих Україні збитків. Так, наприклад, унаслідок згорання 100 тонн дизельного палива, розмір завданої шкоди може становити понад 3,6 млн грн - залежно від обсягів викидів тих чи інших забруднюючих речовин, коефіцієнтів небезпеки, впливу на довкілля, масштабу події тощо; при згоранні одного гектара лісу лише шкода від викидів забруднюючих речовин у повітря може становити понад 1,3 млн грн.

«Із першого дня війни ми включили всі можливі інструменти, щоб моніторити, яка шкода завдається окупантами українському довкіллю. Разом із підпорядкованими органами виконавчої влади та екоактивістами фіксуємо всі екозлочини рашистів. Розробляємо алгоритми обрахунку заподіяної шкоди. Розширюємо показники, які оцінюються. Це і втрати лісового фонду; втрати надр; акваторії; збитки, завдані природно-заповідному фонду; водним ресурсам та водогосподарській інфраструктурі. Все це ляже в основу матеріалів для звернення у Міжнародний суд ООН та притягнення окупанта до відповідальності», - наголосив міністр.

Читайте також: Україні потрібне не лише відшкодування екозбитків, а й стратегія відновлення навколишнього середовища

Нагадаємо: 24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-