Оператор Javelin та NLAW за день знищив шість броньованих одиниць російської техніки

Оператор Javelin та NLAW за день знищив шість броньованих одиниць російської техніки

Фото
Укрінформ
Оператор Javelin та NLAW солдат Олександр зі 128-ї гірсько-штурмової бригади за день знищив шість броньованих одиниць російської техніки.

Про це повідомили у Фейсбуці 128-ї окремої гірсько-штурмвої Закарпатської бригади, передає Укрінформ.

"У лютому я пройшов курси оператора на протитанковій ракеті NLAW і отримав сертифікат. А за два дні до повномасштабної війни почав учитися й на Javelin. Усього з початку війни я дев’ять разів застосовував Javelin. Вісім разів ціль була знищена, один раз пошкоджена. Це три танки, 5 БТРів і одна МТ-ЛБ (багатоцільовий тягач легкий броньований). Шість із цих цілей я знищив протягом одного дня – 3 березня", - розповів солдат.

За словами Олександра, під час того бою екіпаж російського БТР засік його на малій відстані і на максимальній швидкості поїхав в його бік.

"Хотів задавити, але я відскочив, тому він тільки переїхав мою машину – всюдихід-пікап. Поки розвертався, я підготував Javelin, і водій, зрозумівши, що не встигає до мене доїхати, рвонув назад. Я вистрілив у нього, але оскільки відстань була дуже малою – близько 50 метрів – ракета тільки пошкодила колеса. Словом, він зумів утекти. Зате інші цілі не втекли. Модифікації знищених танків я не розібрав, у приціл було нечітко видно. Але горіли вони дуже яскраво…", - пригадує Олександр.

Військовий розповідає, що імпортні протитанкові ракети зручні й нескладні у використанні.

"Від розпаковки Javelin до першого пострілу минає максимум півтори хвилини, бо має спрацювати охолоджувач. А після першого й наступних пострілів просто знімаєш пускову установку, викидаєш тубус (він одноразовий) і приладнуєш пуск до іншого. Це займає максимум 30 секунд", - зазначає він.

Читайте також: NLAW і Javelin найкраще застосовувати у парі - рецепт українських військових

Тут велика й потужна відеокамера, через неї можна довго спостерігати за ворогом, а не тільки цілитися.

"Без західної протитанкової зброї нам було б дуже важко стримати ворога. Адже в русні багато техніки, і на початку війни вони її не жаліли – ні танків, ні людей. А зараз зовсім по-іншому. Ворог знає, що в нас Javelin і NLAW, боїться їх як вогню, і цей страх його стримує, деморалізує", - додав солдат.

Дома на Олександра чекає дружина й 3-річний син. Він уже говорить і багато чого розуміє. Каже телефоном: «Тату, повертайся спати додому, ти вже зморився».

Солдат обіцяє, що додому він обов’язково повернеться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-